PRAZNUJEMO DAN SUVERENOSTI: 25. oktobra 1991 iz koprske luke izpluli še zadnji ladji z vojaki JLA

Slovenija

Obeležujemo državni praznik dan suverenosti, s katerim se spominjamo 28. obletnice odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije. 25. oktobra 1991 sta namreč iz koprske luke izpluli še zadnji ladji z vojaki JLA, s čimer se je končal proces slovenskega osamosvajanja. V uradu predsednika republike bodo imeli danes dan odprtih vrat.

25. oktober kot dan suverenosti praznujemo od leta 2015. Gre za državni praznik, ki pa ni dela prost dan.

Osrednja slovesnost ob dnevu suverenosti bo danes v športni dvorani pri Osnovni šoli Antona Martina Slomška na Vrhniki, udeležil pa se je bo tudi predsednik vlade Marjan Šarec. Slovesnost pripravljata Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever. Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve danes na temo odhoda zadnjega vojaka agresorske JLA iz Slovenije v Brežicah pripravlja pogovorno omizje, na katerem bosta gosta takratni obrambni minister Janez Janša in takratni vodja odseka za obrambo občine Grosuplje Marjan Balant.

Marjan Šarec

Urad predsednika republike pa bo imel danes dan odprtih vrat. Obiskovalci si bodo lahko pod strokovnim vodstvom uslužbencev državnega protokola ob 11. uri ogledali poslopje predsedniške palače, pred predsedniško palačo pa bo postrojena častna straža.

Po razglasitvi samostojnosti Slovenije 26. junija 1991 in napadu JLA na Slovenijo 27. junija 1991 je namreč prišlo do desetdnevne vojne, ki so ji sledila pogajanja na Brionih med razpadajočo Jugoslavijo, Slovenijo in Hrvaško. Pogajanja so bila zaključena 7. julija 1991 s podpisom t. i. brionske deklaracije, s katero so bila osamosvojitvena dejanja v Sloveniji zamrznjena za tri mesece. Do izteka moratorija so jugoslovanske oblasti spoznale, da Slovenije ne bo mogoče zadržati v Jugoslaviji, zato so sledili pogovori o odhodu JLA s slovenskega ozemlja. Zadnji vojak JLA je slovensko ozemlje zapustil v noči na 26. oktober 1991.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Komunisti, povsod so |  25 .10. 2019 ob  20: 12
@vseved In prav "Vojaki ki so takrat bili notri so bili nesposobni lulčki, mamine cmere tako kot današnja mladina , ki se jim je gladko j...lo za domovino" - so še danes na oblasti v Sloveniji... in če so taki na oblasti zamisli, kakšni so njihovi podporniki.
vseved |  25 .10. 2019 ob  16: 26
@ komunisti povsod so , si ti bil v Jugo vojski ? Nisi, ker če ne , ne bi pisal takih neumnosti. Vojaki ki so takrat bili notri so bili nesposobni lulčki, mamine cmere tako kot današnja mladina , ki se jim je gladko j...lo za domovino. Škoda samo, da niso vzeli Janše s seboj.
Komunisti, povsod so |  25 .10. 2019 ob  13: 23
-1
Žalostno je, da se večini niti ne sanja koliko denarja je ta smr.dlji.va ★go.laz.en★ 50 let vlagala v vojsko-JNA, ki je potem v nekaj dneh kapitulirala proti golorokemu Janši in pobegnila v kukuruz. Ko bi Janez vsaj obvladal karate, pa bi rekel ajde, pa niti to ne ... Pa govorimo o vojski, ki je bila izurjena izključno za represijo in boj proti svojim "neposlušnim" državljanom, tako kot partizani pred njimi.
Lili |  25 .10. 2019 ob  11: 29
Za ene (veliko) je to dan žalovanja... tisti ki si obešate rdečo zvezdo, definitivno žalujete!
vseved |  25 .10. 2019 ob  09: 23
-2
Janša pravi, da je vstop Hrvaške v Shengen v interesu Slovenije? Bo hrvatom šenkal slovenijo ?