ŠAREC V RIŽARNI: "To je danes sporočilo, da si želimo narodi med seboj sodelovati"

Slovenija

Predsednik vlade Marjan Šarec je pred dnevom spomina na mrtve včeraj položil venec k spominski plošči žrtvam v tržaški Rižarni. V nagovoru na slovesnosti je spomnil na grozote druge svetovne vojne in pozval k prizadevanjem, da se podobni dogodki ne bi nikoli več zgodili, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

"Kljub grozotam, ki so se tukaj dogajale, je to danes kraj druženja in sporočilo, da si želimo narodi med seboj sodelovati," je dejal Šarec, ki se je zavzel za sožitje med narodi.

Po slovesnosti si je Šarec ogledal mestni muzej v Rižarni. Spomnil je, da je bila v Rižarni sprva luščilnica riža, ki se je "spremenila v nekaj najbolj groznega v naši zgodovini - uničevalno taborišče". Po njegovem prepričanju z današnjim dojemanjem ne bomo nikoli razumeli grozot, ki so se takrat dogajale.

"Mi, ki danes tukaj stojimo, ne moremo razumeti trpljenja, ne moremo razumeti gorja in ne moremo razumeti tega, kaj lahko človek naredi drugemu človeku. Iz takšnih ali drugačnih razlogov," je dejal.

"Ko se danes tukaj spominjamo dogodkov med drugo svetovno vojno in tudi prej, ne obtožujemo nobene države, ne obtožujemo nobenega naroda, kajti države in narodi niso krivi, da so imeli v določenem obdobju voditelje, ki niso priznavali človečnosti drug drugemu, zato naj ta slovesnost nikoli ne zveni v tem duhu," je poudaril.

"Želimo sodelovati z vsemi narodi. Želimo sodelovati z vsemi sosedi. Želimo in moramo pa vedno obsojati totalitarizem, fašizem in nacizem, ki so bili v svojem bistvu, ideologiji zavezani k uničevanju drugih," je opozoril.

Premier je obsodil nacizem in fašizem, "ki sta imela cilj, da bosta uničila drugače misleče, druge in narode, ki si po njunem prepričanju ne zaslužijo živeti". Opozoril je, da "smo bili predvideni za uničenje, za iztrebljenje" tudi Slovenci. "To se danes sliši oddaljeno, skoraj nemogoče, kot neki mit, legenda, česar niti nikoli ni bilo, vsaj tako nas bi radi nekateri prepričali," je opozoril.

Posebej je pozdravil udeleženca dogodka, Borisa Pahorja. "Nekateri so še vedno žive priče tistega dogajanja," je poudaril. "Boris Pahor nas uči zavedanja, da smo pripadniki naroda, ki je v svoji zgodovini veliko trpel. Ki je v svoji zgodovini dal veliko najdragocenejšega, kar je imel, to je mnoga življenja," je dejal.

Kot so sporočili iz urada vlade za komuniciranje, je premier spomnil tudi na bazoviške žrtve, ki so bile označene za teroriste. Tudi glede njih bi bil po premierjevem mnenju že čas, da jim priznamo, da so bili žrtve. "Čas je za rehabilitacijo, ker niso bili teroristi. Bili so tisti, ki so se bojevali za svoj narod, za njegovo svobodo in svobodo vsega človeštva," je še poudaril slovenski premier.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  25 .10. 2019 ob  16: 02
Je pozabil obsodit še komunizem... Ta je kosil tujce in svoje ljudi.. Tega je treba dat, tako kot ga je dala Evropa, pa tudi Hrvaška, na enako zatožno klop! Fašizem, nacizem in komunizem so obosjanja vredni!