UČITELJ JE KRŠIL ZAKON: To je ugotovila inšpekcija v zadevi učenca, iz katerega so se v šoli norčevali

Slovenija

Inšpektorat za šolstvo in šport je pri nadzoru na OŠ Franja Goloba Prevalje, kjer je 10. oktobra učitelj učenca zaradi močnega vonja poslal iz razreda, ugotovil kršitev zakona o osnovni šoli. Učitelj je z nepedagoškim pristopom učencu omejil pravico do pouka, je ugotovila inšpektorica, ki je predlagala uvedbo disciplinskega postopka zoper učitelja.

Kot so za STA pojasnili na šolskem ministrstvu, je inšpektorat za šolstvo in šport v inšpekcijskem nadzoru preverjal kršitve določb šolske zakonodaje, ki se nanašajo na cilje vzgoje in izobraževanja, zagotavljanje vzpodbudnega učnega okolja in pravice do obiskovanja pouka v povezavi z nalogami in pristojnostmi ravnateljice.

Po ugotovitvah šolske inšpektorice je omenjeni učitelj kršil 50. člen zakona o osnovni šoli, saj je z nepedagoškim pristopom učencu omejil pravico do pouka. "Razreševanje morebitnih težav, ki bi pomenile motnje pri izvedbi pouka, bi moral reševati strokovno odgovorno, pedagoško in v individualni situaciji," je opozorila inšpektorica.

Osnovna šola Franja Goloba Prevalje

Ta je v nadzoru, v katerem je na šoli razbrala že izvedene aktivnosti po dogodku, tudi ravnateljico šole opozorila na "dolžno in pričakovano poznavanje njenih nalog". Zakonodaja namreč ravnateljici kot pedagoški vodji in poslovodnemu organu med drugim nalaga naloge vodenja in spremljanja dela strokovnih delavcev, odgovornost za uresničevanje pravic in dolžnosti učencev ter odločanje o disciplinski odgovornosti delavcev.

Inšpektorica je ravnateljici podala več predlogov, med drugim predlog za uvedbo disciplinskega postopka zoper učitelja, ob tem pa je ravnateljici naložila tudi, da mora seznaniti inšpektorat z ukrepi spremljanja dela učitelja, načrtovanjem morebitnih drugih aktivnosti in delom šolske svetovalne službe.

V izjavi za javnost (na sliko zgoraj), ki jo je ravnateljica OŠ Franja Goloba Prevalje Mira Hancman ta teden objavila na spletni strani šole, je ta zapisala, da sprejema odgovornost, ki ji jo kot pedagoški vodji in poslovodnemu organu predpisuje zakonodaja. Učitelj je po njenih navedbah "za svoje dejanje prejel opozorilo in ukrepe".

Napovedala je tudi, da bo ravnala skladno s predlogom inšpekcije, da na šoli dodatno raziščejo vzdušje, komunikacijo in odnos učencev in učiteljev ter ustreznost sodelovanja šole s starši v smislu ustrezne obveščenosti o morebitnih težavah otrok.

Javnost je za dogodek na OŠ Franja Goloba Prevalje izvedela, ko ga je učenec, ki ga je učitelj poslal iz razreda, dogajanje sam opisal na družbenem omrežju Facebook. Učitelj se je za svoje ravnanje po dogodku opravičil, šola pa je v nadaljnjih postopkih izpeljala več pogovorov na različnih ravneh delovanja.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija