V ITALIJI PO NIZU TRAGIČNIH NESREČ OSTRO NAD PREKRŠKARJE: Nova cestnoprometna pravila in drastično višje kazni

Svet

Italija namerava po več nesrečah s smrtnim izidom zaostriti cestnoprometne predpise, kar vključuje tudi ostrejše kazni za vožnjo pod vplivom alkohola in drog. Predlog o spremembi predpisov bo na vladi danes predstavil minister za promet Matteo Salvini. Nova pravila o varnosti v cestnem prometu poudarjajo tudi izobraževanje in preventivo.

Glede na nova pravila o varnosti v cestnem prometu, ki naj bi jih Salvini danes predstavil ministrskemu svetu, voznikom, ki jih večkrat zalotijo pod vplivom alkohola ali drog in so udeleženi v prometnih nesrečah s smrtnim izidom, grozi trajni odvzem vozniškega dovoljenja.

Osnutek predloga vključuje tudi obvezno namestitev alkoholne ključavnice v vozilih za večkratne kršitelje pod vplivom alkohola, zaostruje pa tudi kazni za voznike, ki jih za volanom zalotijo z mobilnim telefonom, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Po novih pravilih bo voznikom začetnikom prepovedano voziti najmočnejše avtomobile tri leta in ne več eno leto, kot velja sedaj.

Po navedbah ministrstva za promet v Rimu bodo uvedli tudi obvezne čelade, registrske tablice in zavarovanje za uporabo električnih skuterjev, zaradi katerih je v zadnjih letih prišlo do porasta nesreč s smrtnim izidom. Predvidena so tudi nova pravila za prometne kamere in merilnike hitrosti v mestih.

"Novi cestnoprometni predpisi se osredotočajo na izobraževanje, preventivo, nadzor in tudi na stroge kazni za tiste, ki vozijo pod vplivom drog ali alkohola," je pred predstavitvijo predloga v sredo dejal minister za promet in infrastrukturo Salvini.

Novi ukrepi za varnost v cestnem prometu so bili v pripravi že nekaj časa. Vendar pa so dobili nov zagon po nizu tragičnih prometnih nesreč, med drugim tudi po nesreči prejšnjo sredo zvečer v Rimu, ko je 20-letni voznik najetega športnega terenskega vozila trčil v manjši avtomobil, pri čemer je umrl petletni deček. Voznik naj bi skupaj z drugimi štirimi sopotniki sodeloval v izzivu na Youtubu, ki je vključeval 50 ur neprekinjene vožnje in divjanje po ulicah italijanske prestolnice.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
anton |  23 .06. 2023 ob  08: 40
... vozi po predpisih, trezen, brez telefona v roki in predloga spremembe zakona sploh ne boš občutil, boš pa bolj varen zaradi udeležencev v prometu, ki tega ne upoštevajo ...