V ITALIJI NIŽJA INFLACIJA OD PRIČAKOVANJ: Poglejte, kakšno razliko v ceni izdelka je odkrila naša bralka (FOTO)

Svet

V Italiji se je inflacija januarja znižala bolj od pričakovanj, k temu pa so največ prispevale nižje cene energentov in svežih prehranskih produktov. Potem ko je bila decembra 11,6-odstotna, se je januarja medletno ustavila pri desetih odstotkih, kažejo danes objavljeni podatki italijanskega statističnega urada Istat.

Bralka nam je poslala primerjavo za ceno začetnega mleka za dojenčke pri nas in pri italijanskem trgovcu.

Cene sveže hrane so januarja zrasle za osem odstotkov, medtem ko so se decembra povečale za 9,5 odstotka. Cene regulirane energije so se januarja na medletni ravni znižale za 12 odstotka v primerjavi z decembrsko rastjo za 70,2 odstotka. Cene neregulirane energije pa so rasle počasneje, in sicer za 59,3 odstotka.

Cene stanovanjskih storitev so se dvignile za 3,2 odstotka, medtem ko so decembra zabeležile 2,1-odstotno rast. Cene rekreacijskih storitev so se na drugi strani po decembrski 6,2-odstotni rasti januarja znižale na 5,5-odstotno rast. Cene trajnega blaga in blaga za dnevno porabo pa so se januarja na mesečni ravni povečale za 6,8 odstotka oz. 6,7 odstotka.

Ob neupoštevanju cen energije in svežih živil je bila osnovna medletna inflacija šestodstotna, kar je 0,2 odstotne točke več kot mesec prej.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjave v EU, je bila januarja 10,7-odstotna, potem ko je bila decembra 12,3-odstotna.

V primerjavi s prejšnjim mesecem se je indeks cen življenjskih potrebščin povečal za 0,1 odstotka, k čemur pa je največ prispevala predvsem rast cen stanovanjskih storitev, predelane hrane in trajnega blaga, so še navedli italijanski statistiki.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija