V BOLNIŠNICAH DOSEGLI VRHUNEC HOSPITALIZACIJ: Število bolnikov naj bi se začelo zmanjševati v prihodnjem tednu (VIDEO)

Slovenija

Koordinator za covidne bolniške postelje Robert Carotta ocenjuje, da so v bolnišnicah dosegli vrh hospitalizacij v drugem epidemičnem valu in da se bo število hospitaliziranih v prihodnjem tednu počasi začelo zmanjševati. A Carotta poudarja, da se bo to zgodilo, če ne bo kakšnega novega izbruha, ki si slovensko zdravstvo ne more privoščiti.

Carotta je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da se razmere v bolnišnicah umirjajo, čeprav je stanje še vedno zelo napeto. Vidi pa luč na koncu tunela v dejstvu, da se število hospitalizacij ne veča več tako hitro, zato upa, da smo v drugem epidemičnem valu dosegli vrh oz. plato.

Kljub temu, da so v četrtek na novo v bolnišnice sprejeli 110 covidnih bolnikov, pa je pomembna krivulja oz. trend števila hospitalizacij, ki ne raste. Carotta pričakuje, da bo ta krivulja postopno padala, a "nikakor ne moremo računati, da bi število hospitalizacij nenadoma padlo", saj covidni bolniki potrebujejo zdravljenje v bolnišnici dalj časa.

Sicer pa številke, kot je opozoril, ne odražajo "realne vojne, ki se bijejo po bolnišnicah". Opozoril je, da je zdravstveni sistem do konca obremenjen in kakšnega sunkovitega vala ne bo zdržal.

Robert Carotta

Carotta, ki je koordinator za covidne bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje, pravi, da njegov telefon v teh dneh zvoni bistveno manj. Doslej so med bolnišnicami premestili 778 bolnikov s covidom-19, ta trend pa se v zadnjem času zmanjšuje, kar po njegovem mnenju pomeni, da bolnišnice v večini primerov zmorejo obvladovati svoje bolnike. Medtem ko je bilo prejšnji teden v povprečju 16 premestitev na dan, so jih v četrtek opravili le še pet.

Spregovoril je tudi o stanju v jeseniški bolnišnici, kjer je zaposlen. "Stanje kontroliramo, ampak smo na zgornjem robu zmogljivosti kot v večini bolnišnic," je dejal. Težave so se začele konec septembra, ko so imeli hospitaliziranega bolnika z novim koronavirusom, a brez znakov okužbe. Zaradi tega so v bolnišnici nenadoma ostali brez več kot 70 zaposlenih, saj so bili bolniško odsotni.

Nato se je na Gorenjskem epidemiološka situacija zelo slabšala, kar je vodilo v popolno reorganizacijo bolnišnice. Do zdaj so odprli tri covidne oddelke, danes imajo na voljo 46 navadnih postelj za covidne bolnike, štiri intenzivne, h katerim bi lahko pridodali še kvečjemu dve.

Poleg tega imajo na pediatričnem oddelku na voljo devet covidnih postelj in eno na ginekološkem oddelku. V tem trenutku je za covidne bolnike v gorenjski bolnišnici na voljo 27 odstotkov vseh kapacitet, nadaljnja širitev pa ni več možna, ne da bi morali ob tem zapreti enega od vitalnih necovidnih oddelkov.

Trenutno je zaradi prebolevanja covida na bolniški 37 zaposlenih iz jeseniške bolnišnice. Kot pozitivno pa je označil dejstvo, da se jih na delovno mesto vrača več, kot pa jih je na novo okuženih. Manjše število med zaposlenimi je po njegovem mnenju posledica upoštevanja ukrepov v državi, kar pozitivno deluje tudi na prenose okužb zaposlenih, saj da se je večina zaposlenih okužila v domačem okolju.

Je pa Carotta še poudaril, da so prostori za zdravljenje covidnih bolnikov v jeseniški bolnišnici popolnoma neustrezni in da Gorenjska potrebuje novo bolnišnico.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija