V BiH se bo začel prvi popis prebivalstva

V BiH se bo danes začel popis prebivalstva, prvi po koncu vojne v državi leta 1995. Zadnji popis je bil opravljen leta 1991, ko je v BiH, takrat še eni od republik nekdanje Jugoslavije, živelo 4,4 milijona ljudi. Od tega je bilo 43,7 odstotka Bošnjakov, 31,4 odstotka Srbov in 17,3 odstotka Hrvatov.

Minister za promet in komunikacije BiH Damir Hadžić je ob dejstvu, da je od zadnjega popisa minilo že več kot 20 let, dejal, da je skrajni čas, da se ugotovi dejansko stanje prebivalstva v državi. "Izjemno pomembno je, da po 22 letih zberemo podatke, pomembne za razvoj družbene in gospodarske strategije države," je poudaril.

Priprave sprožile polemike

Priprave na popis so v BiH sprožile glasne polemike, za najbolj sporno pa se je izkazala določitev vprašanja o narodni in verski pripadnosti prebivalcev ter o jeziku, ki ga govorijo. Po številnih razpravah je bil sprejet t. i. odprti model izrekanja o teh vprašanjih.

To pomeni, da bo vsak anketiranec sam določil odgovor in mu ne bo treba izbirati med vnaprej določenimi možnostmi. Takšna rešitev je največ skrbi povzročila v strankah in organizacijah, ki zastopajo Bošnjake. Bojijo se namreč, da bi se znatno število Bošnjakov utegnilo izreči za muslimane, to pa pomeni, da bi bilo njihovo skupno število na koncu manjše, če bi jih beležili pod različnimi oznakami.

Popis, ki bo trajal do 15. oktobra, bo stal dobrih 46 milijonov konvertibilnih mark (23,5 milijona evrov), pri čemer je Evropska unija prispevala 7,5 milijona nepovratnih sredstev, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.