Energetika je postala vprašanje zunanje in varnostne politike

Hrvaški predsednik Ivo Josipović je danes v Dubrovniku odprl dvodnevni Croatia Forum, ki je letos namenjen vlogi energetike v mednarodnih odnosih. Vsi govorci na prvem omizju so poudarili spremenjeno vlogo energetike v mednarodnih odnosih, ki je postala del globalne zunanje in varnostne politike.

Namestnik pomočnika državnega sekretarja ZDA za energetsko diplomacijo Amos J. Hochstein je poudaril, da bi se še pred nekaj let konference, kot je Croatia Forum, udeležili zgolj ministri za energetiko ali gospodarstvo, medtem ko so se danes v Dubrovniku zbrali večinoma zunanji ministri ali predstavniki zunanjih ministrstev.

"Vprašanje energetske diplomacije preveč počasi prihaja do držav v naši regiji", je za STA dejal slovenski veleposlanik na Hrvaškem Vojko Volk, ki predstavlja Slovenijo na Croatia Forumu.

Volk je pojasnil, da so energetska vprašanja še zmeraj del notranje politike, namesto da bi za njih bili pristojni na zunanjih ministrstvih, kot je to v velikih državah, kot so ZDA, Kanada ali Rusija.

Croatia Forum je izšel iz tradicionalnega Croatia Summita, ki so ga v preteklih nekaj let organizirali v Dubrovniku na ravni predsednikov držav in vlad.

Ko gre za slovenske interese pri projektih jonsko-jadranskega in transjadranskega plinovoda, preko katerih bi preko jugovzhodne Evrope dobavljali plin iz Azerbajdžan, je slovenski diplomat ocenil, da ima Slovenija trenutno ugoden položaj v regiji.

Dodal je, da je Ljubljana podpisala pogodbo za dobavo ruskega plina Južni tok ter da že ima uravnovešeno dobavo plina, ker polovico potrebnega plina dobavlja iz Alžirije, polovico pa iz Rusije. Zato pogovore o novih projektih plinovodov, za katere so se tudi danes prizadevali zunanji ministri Hrvaške, BiH in Črne gore, Ljubljana lahko zgolj opazuje in se potem odloči, ali se bo priključila ali ne.

Volk je še poudaril, da bi Slovenija morala v večji meri podpret LNG terminal na hrvaškem otoku Krk, obenem pa zaradi zagotavljanja lastne prihodnosti tudi več vlagati v energetske zmožnosti pristanišča Koper, ki je ena izmed primerjalnih gospodarskih prednosti Slovenije.

Na prvem omizju Foruma Vloga energetike v mednarodnih odnosih so sodelovali ministri za zunanje zadeve Hrvaške, BiH, Črne gore in Turčije, kot tudi predstavniki ZDA, Rusije in zveze Nato.

Večina je izpostavila, da je energetika v političnem smislu transnacionalno, regionalno in globalno politično vprašanje, ki ga ni možno urediti brez medsebojnega sodelovanja, saj bi le to zagotovilo različne vire in varnost dobave energentov.

Forum bodo nadaljevali v petek z dvema omizjema o energetski varnosti Evropske unije in južnem plinskem koridorju.