Bosancev je pol milijona manj

Svet

Po prvih ocenah rezultatov popisa prebivalstva v Bosni in Hercegovini, ki je potekal od 1. do 15. oktobra in je bil prvi po koncu vojne, v tej državi živi od 3,7 do 3,8 milijona ljudi, etnična sestava pa še naprej ostaja neznanka, danes poroča hrvaška tiskovna agencija Hina, ki povzema poročanje sarajevskega Dnevnega avaza.

Časnik je podatke objavil, sklicujoč se na neimenovane strokovnjake agencije za statistiko BiH. Podatki temeljijo na kontrolnih obrazcih popisovalcev, prek elektronskega sistema pa so lahko že obdelali različne podatke, ki so jih zbrali na terenu.

V BiH naj bi živelo od 3,7 do 3,8 milijona prebivalcev

Po navedbah omenjenih virov tako v Federaciji BiH živi od 2,3 do 2,4 milijona prebivalcev, v Republiki srbski od 1,2 do 1,4 milijona in v okraju Brčko nekaj manj kot 100.000 ljudi. Viri pri omenjeni agenciji ne pričakujejo, da bo prišlo po obdelavi vseh podatkov do večjih odstopanj glede teh številk.

To bi sicer pomenilo, da se je število ljudi v BiH v primerjavi z zadnjim popisom, ki so ga izvedli leta 1991, zmanjšalo za okoli pol milijona.

Po uradnih podatkih je leta 1991 v BiH živelo 4,4 milijona ljudi. Med njimi jih je bilo 760.000 takšnih, ki so se izrekli za Hrvate, za Muslimane se je izreklo 1,9 milijona ljudi, za Srbe pa 1,4 milijona. Agencija za statistko BiH naj bi rezultate popisa objavila januarja prihodnje leto.

slovenec |  24 .10. 2013 ob  13: 04
Slovencev pa je za pol miljona prevec, oziroma slovenskih bosancev., ker pravih slovencev prav tako primanjkuje za pol miljona.