V BAZOVICI OB ITALIJANSKEM DNEVU SPOMINA NA FOJBE: "Po drugi vojni je šlo za zločine komunistov, tako jugoslovanskih kot italijanskih" (FOTO)

Trst

Na današnji tradicionalni slovesnosti ob italijanskem dnevu spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije v Bazovici so govorniki pozivali predvsem h končanju zanikanja povojnih zločinov. Za to se je že v nedeljo zavzel tudi italijanski predsednik Sergio Mattarella.

"Trajalo je 35 let, da je Bazovica postala nacionalni spomenik in 46, da se je kak italijanski predsednik poklonil pred njim," je ob spomeniku žrtvam povojnih pobojev poudaril senator iz desnosredinske Naprej Italija Maurizio Gasparri. "Koliko bo trajalo, da bosta izginila zanikanje in ravnodušnost?" je vprašal.

Predsednik Furlanije - Julijske krajine Massimiliano Fedriga je ob tem pozval vse institucije, naj ne financirajo tistih, ki se zavzemajo za zanikanje zločinov.

Tržaški župan Roberto Dipiazza pa je med drugim na slovesnosti, ki se jo je udeležilo več kot 500 ljudi, izpostavil, da je šlo po drugi svetovni vojni za zločine komunistov, tako jugoslovanskih kot italijanskih.

Pri tem so govorniki spomnili na besede predsednika Mattarelle. Ta je v poslanici pred današnjim praznikom izpostavil, da so fojbe nacionalna tragedija, ki ji v preteklosti iz malomarnosti ali preračunljivosti niso pripisovali zadostne teže.

Spomnil je na tragično usodo žrtev fašistične in komunistične diktature. Ob tem je dejal, da se je preganjanje Italijanov marsikje sprevrglo v etnično čiščenje, ki je prizadelo številne nedolžne ljudi. Dodal je, da nekateri še danes zanikajo to tragedijo. Po njegovem je najpomembnejši izziv današnjih dni premagovanje brezbrižnosti in ravnodušnosti in nezanimanja, ki jih povzroča nepoznavanje zgodovinskih dejstev in dogodkov.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so sicer opozorili, da bi si enako spoštovanje zaslužile tudi slovenske in druge žrtve fašizma. "V Sloveniji spoštujemo današnji dan spomina, ko se v Italiji spominjajo žrtev fojb. Enako spoštovanje pričakujemo do slovenskih in drugih žrtev upora zoper okupatorski fašizem, še prav posebej civilnih žrtev, ki so množično umirale v italijanskih koncentracijskih taboriščih, od Raba do Gonarsa, od Visca do Moniga," so zapisali v sporočilu za javnost.

V tej izjavi je MZZ tudi obsodil mazaško akcijo neofašistične organizacije CasaPound, ki je ponoči v več kot sto krajih po Italiji in deželi Furlanija-Julijska krajina izobesilo transparente z napisom: "Titovi partizani, zločinci in morilci". Na MZZ so že zahtevali ukrepanje italijanskih oblasti.

Slovesnosti v Bazovici, ki je minila mirno, sta se med drugim udeležila tudi vodja desne Lige Matteo Salvini in voditeljica skrajno desnih Bratov Italije Giorgia Meloni, ki pa nista bila med govorniki.

Salvini je ob robu slovesnosti v izjavi za medije tiste, ki zanikajo fojbe in holokavst, označil za maloumneže, ki jih je treba ozdraviti in kaznovati. Po njegovem so glavni sovražniki, s katerimi se je treba spopasti, še vedno ravnodušnost, nasilje in nevednost. Zavzel se je tudi za to, da bi se znanje o fojbah prenašalo na mlade in da bi se prihodnje generacije lahko učile o vseh vidikih zgodovine.

Melonijeva pa se je v izjavi za medije pred slovesnostjo v Bazovici zavzela za to, da bi nekdanjemu jugoslovanskemu predsedniku Titu zaradi povojnih zločinov posthumno odvzeli italijansko odlikovanje.

Slovesnosti pri Bazovici so se sicer udeležili tudi dijaki iz vse Italije. Del slovesnosti je bila tudi maša, ki jo je vodil tržaški nadškof Giampaolo Crepaldi. Pred slovesnostjo so nekateri udeleženci, med njimi Salvini, položili vence k breznu blizu Repentabra.

V Italiji dan spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije 10. februarja obeležujejo od leta 2005. Spominjajo se predvsem dogodkov po drugi svetovni vojni, ko so se morali Italijani na tem območju odločiti, ali bodo ostali v Jugoslaviji, ali pa bodo zapustili svoje rodne kraje. Ob tradicionalni slovesnosti v Bazovici so v Italiji pripravili še številne druge dogodke.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija