USKLAJEVANJE GLEDE PRENOSA DOPOLNILNEGA ZAVAROVANJA: Sestanek že drugič ta teden prestavljen!

Slovenija

Usklajevanje koalicije in Levice ter predstavnikov pristojnih resorjev glede prenosa dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno je prestavljeno na petek. Ministrstvo za zdravje namreč ni pravočasno poslalo izračunov o javnofinančnih učinkih zakonskega predloga Levice, o katerem se usklajujejo, so za STA danes navedli v Levici.

Na ministrstvu za zdravje so danes pojasnili, da so izračune poslanski skupini Levica poslali v dogovorjenem roku, in sicer v sredo zvečer. Javnofinančne učinke predloga Levice sicer preučujejo oz. so jih pripravili pristojni resorji, tudi ministrstvo za finance.

Sestanek delovne skupine koalicije in Levice za usklajevanje o prenosu dopolnilnega zavarovanja je že drugič ta teden prestavljen. V sredo minuli teden so se dogovorili, da bodo počakali izračune.

Na ministrstvu za zdravje so za STA danes pojasnili, da so izračune poslanski skupini Levica poslali v dogovorjenem roku, in sicer v sredo zvečer. Javnofinančne učinke predloga Levice sicer preučujejo oz. so jih pripravili pristojni resorji, tudi ministrstvo za finance.

Sestanek delovne skupine koalicije in Levice za usklajevanje o prenosu dopolnilnega zavarovanja je že drugič ta teden prestavljen. V sredo minuli teden so se dogovorili, da bodo počakali izračune.

Levica bi namreč prek 500 milijonov evrov namesto z dopolnilnim zavarovanjem zbrala z dvigom prispevnih stopenj in s prispevkom na kapitalske dohodke. Minister za zdravje Aleš Šabeder je že opozoril, da s tem obremenjujejo le aktivno prebivalstvo ter da bo treba pri izračunih upoštevati tudi ohlajanje gospodarstva ter demografijo.

V Levici želijo, da predlog zakona do konca meseca s koalicijo uskladijo in vložijo v parlamentarni postopek, s tem pa tudi pogojujejo podporo proračunu za prihodnji dve leti. Ministrstvo pa želi to vprašanje urediti v sklopu zakona, ki bi ga dali na vlado junija. Čeprav se v koaliciji strinjajo s samim prenosom dopolnilnega zavarovanja v obvezno, je Šabeder že večkrat poudaril, da mora biti odločitev v zvezi s tem strokovna in je zato ni mogoče sprejeti v enem mesecu.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  12 .09. 2019 ob  13: 28
-1
Končni rezultat bo zmanjšanje obsega pravic iz zdravstvenega zavarovanja in uvedba vse več doplačil za zdravstvene storitve .