ANKARANČANU PRESTIŽNA NAGRADA ZA ČRNOKALSKI VIADUKT: "Jaz bi temu priznanju dal kar eno lepo desetko" (FOTO)

Ankaran

Vrhunski fotograf Jaka Ivančič iz Ankarana je s posnetkom črnokalskega viadukta prepričal komisijo na enem najpomembnejših svetovnih natečajev IPA – International Photography Awards, ki mu je v kategoriji arhitektura-mostovi dodelila prestižno prvo mesto. Nagradi National Geographica za najlepšo krajinsko fotografijo leta 2018, na kateri je ovekovečil Bled, in uvrstitvi v deseterico najboljših krajinskih fotografov na svetu po oceni spletnega portala One Eyeland, mu bodo še eno zavidljivo lento pripeli konec oktobra v New Yorku.  

Zmagovalna fotografija črnokalskega viadukta, ki jo je Jaka Ivančič posnel decembra lani.

IPA je mednarodno tekmovanje s sedežem v Los Angelesu in velja za enega najbolj uglednih svetovnih priznanj na področju fotografije. Nanj se lahko prijavijo tako profesionalni kot ljubiteljski fotografi, zmagovalca pa izbere strokovna komisija. V različnih sekcijah podelijo prvo, drugo in tretje mesto, nato pa med vsemi sekcijami izberejo še fotografa leta in odkritje leta. Svečana podelitev nagrad bo 21. oktobra v New Yorku.

Zmagovalna fotografija z naslovom Road to nowhere je nastala nekega decembrskega popoldneva lani, ko je megla vztrajala več dni zapored, Jaka pa se je s prijatelji odpravil na teren, saj je znameniti viadukt v takem vremenu posebej zanimiv. Dolgo je čakal, da se je megla navsezadnje umaknila in razkrila viadukt. Fotoaparat je imel na stativu, ekspozicijo nastavljeno na 30 sekund in tako mu je uspelo ujeti pravi trenutek v zelo kratkem času, saj se je megla kmalu spet dvignila in zakrila viadukt.

"Vse fotografije so objavljene v posebni knjigi, poseben ožji izbor pa je razstavljen v največjih svetovnih prestolnicah, kot sta New York in Tokio," o tekmovanju IPA pripoveduje Jaka Ivančič in dodaja:

"Prijavil sem se sam, tik pred iztekom roka, nekje v začetku avgusta. Prijavil sem samo to fotografijo v kategorijo professional Architecture. Slovenija je tako majhna, pa je kljub temu nagrado prejel še en fotograf iz naše dežele, Iztok Medja iz Ljubljane. Prvo mesto v kategoriji landscape/nature."

Jaka Ivančič

Nagrada IPA se uvršča med najvišja priznanja na področju fotografije, ob Sonyevi fotografski nagradi, Pulitzerjevi nagradi za fotografijo in nagradi National Geographica. "Kot vsaka nagrada je to veliko veselje in hkrati spodbuda za nadaljnje delo. Jaz bi temu priznanju dal kar eno lepo desetko. Lahko bi celo trdil, da je to najbolj plemenita nagrada, ki sem jo prejel do sedaj, vsekakor pa jo lahko postavim ob bok uvrstitvi na sedmo mesto TOP 10 najboljših fotografov 2018, ki ga izbira One Eyeland in uvrstitvi fotografije zasneženega Bleda med 50 najboljših krajinskih fotografij leta 2018 po izboru National Geographica," pravi Ivančič.

Ob tem ostaja prepričan, da "se zagotovo da vedno doseči še več". Za v prihodnje nima konkretnih planov, zagotovo pa bo, kot pravi, poslal še kakšno fotografijo na nekatera tekmovanja. "Zagotovo me fotografija spremlja že od otroštva, sem pa vmes velikokrat nekoliko skrenil in se preizkušal v drugih stvareh, kot sta denimo glasba in radio. Pozno, po tridesetem letu me je fotografija toliko prevzela in sem uspel najti pravo pot, da je postala tudi moj kruh," zaključuje Ivančič.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  12 .09. 2019 ob  18: 18
Čestitam, zelo lepa fotografija. Lp