NATIONAL GEOGRAPHIC PREPOZNAL TALENT OBALNEGA FOTOGRAFA: Jaka Ivančič jih je osvojil s svojim zasneženim Bledom

Vrhunski pokrajinski fotograf Jaka Ivančič, doma iz Kopra, ki je s svojim fotografskim objektivom ujel in ovekovečil že marsikatero slovensko, tudi istrsko naravno lepoto, se v teh dneh veseli novega uspeha. National Geographic je njegovo sliko zasneženega Bleda namreč uvrstil na prvo mesto prestižnega seznama najboljših pokrajinskih fotografij leta 2018.

Jaka Ivančič (Foto: Ilona Dolenc)

"Tega nisem pričakoval, sploh nisem vedel, da bo National Geographic pripravljal ta izbor," nam je zaupal Ivančič. "Lep občutek je. V tem izboru je 51 fotografij iz celega sveta in to je edina iz Slovenije. Sem počaščen, zagotovo je to lepa promocija in referenca ter spodbuda, da nadaljujem v tej smeri."

Kot nam je pojasnil Ivančič, gre za natečaj, na katerega lahko vsakdo pošlje svojo fotografijo. "Jaz sem poslal tu pa tam kakšno, ki se mi je zdela res vredna pošiljanja. In skozi celo leto se nabere na tisoče fotografij s celega sveta, do sedaj pa jih je bilo tja poslanih že preko dva milijona."

Ivančičeva fotografija zasneženega Bleda

'Za to fotografijo so bili pogoji idealni'

Njegovo fotografijo Bleda je National Geographic opazil že januarja, ko je nastala. "Bilo je res posrečeno jutro, vsi pogoji so se 'poklapali', jaz sem se tudi pravilno odločil, da sem sploh šel na teren fotografirat. Sneg je ravno zapadel, bil je eden prvih pravih zalogajev snega. In nastala je taka lepa fotografija."

Ivančič je bil že drugo leto izbran med deset najboljših pokrajinskih fotografov na Instagramu v Sloveniji na izboru IG Slovenija. Razstavljal je v Moskvi, na Nizozemskem ter na Expu 2015 v Milanu. V preteklih izborih na National Geographicu sta bili izbrani še dve njegovi fotografiji, zasnežena Plitvička jezera in cerkev sv. Andreja.

Ivančič je fotografijo januarja poslal National Geographicu preko spleta in nekaj dni zatem je bila uvrščena v izbor 'daily dozen', dvanajst najboljših tistega dne. National Geographic jo je med slednjimi nato izbral tudi kot najboljšo, 'top shot'. "Kasneje, maja, so jo ponovno 'povlekli iz naftalina' in jo objavili še kot 'photo of the day', fotografijo dneva. Takrat sem mislil, da je ta fotografija že opravila svoje. In zdaj – presenečenje, uvrstili so jo še med najboljših 51 pokrajinskih fotografij tega leta, do tega trenutka seveda."

Fotograf na jezeru Sorapis

Veliko sodeluje z obalnimi občinami

Ivančič fotografira že celo življenje, a se fotografiji resneje posveča zadnjih pet let. Področje, ki mu je najbolj pri srcu, je pokrajinska fotografija, profesionalno pa fotografira tudi dogodke, ljudi, kulinariko, produkte, arhitekturo ter z letala. "Veliko sodelujem z našimi štirimi obalnimi občinami, trenutno poteka projekt Love Istra, kjer promoviramo celotno destinacijo Istra," dodaja Ivančič.

Ivančičev pogled na Piran

Talent, znanje in tudi kanček sreče – recept za vrhunsko fotografijo

"Pokrajinska fotografija je fantastična zato, ker si prisiljen iskati lepe trenutke, lepe kraje in lepe poglede. To je sprostitev in užitek, saj si stalno v naravi. Najtežje pa je dobiti optimalne pogoje, da fotografija postane res nekaj posebnega. Včasih moraš imeti tudi malo sreče."

Dobri fotografski pogoji še niso zagotovilo za vrhunsko fotografijo. Na vprašanje, kaj loči vrhunskega fotografa od povprečno dobrega, Ivančič odgovarja: "Tudi, kadar se soočiš z dobrimi pogoji, moraš točno vedeti, kaj boš naredil, da boš iztisnil iz tistih pogojev čim več in v kratkem času naredil res dobro fotografijo. To so izkušnje, kilometrina, malo talenta, malo znanja, malo sreče, vsega po malem. Vse se mora 'poklapati' da nastane nekaj dobrega," zaključuje fotografski mojster.

Ivančičeva fotografija Debelega rtiča iz zraka

Deli novico:

pogled v prihodnost |  05 .08. 2018 ob  19: 18
že dolgo občudujem fotografije tega fanta...no tudi fanta... :)
Skratka Božanske so.
Bravo |  03 .08. 2018 ob  18: 24
Čestitke, resnično lepe slike!
Lavanda |  02 .08. 2018 ob  17: 10
-4
Čestitke iz srca..njegove fotografije so vedno nekaj posebnega..bravo!!
Bigboss |  02 .08. 2018 ob  14: 55
-3
Bravo Bravo.. njegove fotografije so mi zelo vsec.
flopka |  02 .08. 2018 ob  11: 40
-6
Čestitam, pa tako naprej.
Jani |  02 .08. 2018 ob  08: 01
-5
To Jaka, kdor zna, zna..
Ganco |  01 .08. 2018 ob  21: 35
TO JAKA IVANČIČ KRALJ FOTOGRAFIJE SI ZAME RES, ČEPRAV TE OSEBNO NEPOZNAM VEDI DA OD ZMERAJ OBČUDUJEM TVOJE FOTOGRAFIJE IN KOMAJ ČAKAM DA TE SPOZNAM V ŽIVO..

RESPECT!
Lepa novica |  01 .08. 2018 ob  21: 06
-5
Bravo Jaka
G |  01 .08. 2018 ob  20: 18
-4
Sem že občudoval njegove slike. Čestitke!
Alp |  01 .08. 2018 ob  19: 54
-1
Prava stvar. Sploh nisem vedel zanj. Tukaj je tudi njegova spletna stran: jakaivancic.si
. |  01 .08. 2018 ob  19: 08
-5
Vrhunsko
Nervus |  01 .08. 2018 ob  14: 16
-4
Bravo!
1