UMAZANE REŠETKE ZA ŽAR IN PREMALO ODTAJANO MESO: Da se izognete razkroju bakterij, upoštevajte ta pravila

Slovenija

Sezona piknikov ob dobri hrani in pijači je v polnem zamahu. Pomembno je, da pri pripravi hrane upoštevamo pravilne higienske postopke in osnovna higienska načela za varnost živil in da takšne dogodke vnaprej načrtujemo, svetujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Hrana se namreč na takšnih dogodkih velikokrat pripravlja v improviziranih pogojih, ob visokih zunanjih temperaturah, brez tekoče pitne vode, hladilnih naprav, delovnih površin in pripomočkov. Pomembno je, da se piknike vnaprej načrtuje, priprava hrane naj bo enostavna in sprotna. Nehigienska oziroma neprimerna priprava in shranjevanje živil v toplem vremenu omogočata idealne pogoje za hitro razmnoževanje bakterij, ki so lahko vzrok za različne okužbe in zastrupitve z živili, so zapisali na NIJZ.

Pri pripravi hrane je treba upoštevati pravilne higienske postopke in osnovna higienska načela za varnost živil. Tako za prevoz na mesto piknika, shranjevanje živil na lokaciji in za morebitna neporabljena živila uporabljajte ohlajene hladilne torbe. Te naj bodo ločene za surova živila, gotova živila in pijačo. Namestite jih v senco in jih odpirajte le po potrebi, svetujejo na NIJZ.

Surova živila naj ne pridejo v stik z živili, ki so že pripravljena za uživanje, pribor, orodje, oprema in posode uporabljajte ločeno za surova in gotova živila. Tako ne uporabljajte istega pribora in posode za surovo in pečeno meso.

Če na pikniku ni dostopna neoporečna pitna voda, priporočajo, da s seboj vzamete ustrezno količino ustekleničene vode. Živila, predvsem sadje in zelenjavo, očistite in operite že doma.

Vzdržujte higieno rok, pribora in opreme. Če za higieno rok ni dovolj pitne vode, uporabite alkoholne robčke za enkratno uporabo.

Odtajanje mesa naj poteka v hladilniku ali pod hladno tekočo vodo. Meso mora biti pred peko na žaru popolnoma odtajano, piše na spletni strani NIJZ.

Surova in pripravljena živila vedno pokrijte, da preprečite onesnaževanje. Pri pečenju na žaru z ogljem pazimo, da so rešetke vroče in čiste.

Pri pripravi hrane poskrbite za ustrezno toplotno obdelavo živil. Zunanji videz mesa, zažgana, pooglenela površina ni zagotovilo, da je meso v sredini dovolj pečeno, saj v sredini ne sme biti rožnato ali krvavo. V kolikor imate možnost, priporočajo uporabo vbodnega termometra.

Gotova živila čim prej porabite in jih ne shranjujte v temperaturnem območju med pet in 63 stopinj Celzija. Če so bila živila shranjena v tem temperaturnem območju več kot dve uri, jih po nasvetu NIJZ zavrzite.

"Z ustreznimi higienskimi ukrepi z živili ravnajte odgovorno ter s tem poskrbite za svoje in zdravje ljudi okoli vas," so še navedli.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  29 .06. 2023 ob  14: 07
Hahahha NIJZ morilci!