Türka odločitev hrvaškega sodnika glede LB ne preseneča

Nekdanjega slovenskega predsednika in strokovnjaka za mednarodno pravo Danila Türka odločitev hrvaškega sodnika o nadaljevanju postopka v primeru ene od tožb proti LB in NLB ne preseneča. Kot je poudaril za RTV Slovenija, je memorandum, ki sta ga sklenili slovenska in hrvaška vlada, pomanjkljiv in slabo napisan.

"Spričo dejstva, da je ta sporazum pomanjkljiv, da je slabo napisan, zaradi tega ta odločitev sodišča ne bi smela popolnoma presenečati," je za osrednji dnevnik povedal Türk. "Ta odločitev je možna, ker so tu pomanjkljivosti," je dejal glede odločitve sodnika zagrebškega občinskega sodišča Nikole Raguza, ki ni sprejel niti hrvaške zahteve o mirovanju postopka niti slovenske o prekinitvi postopka, ki so ju odvetniki PBZ ter LB in NLB predstavili na obravnavi konec oktobra.

Türk sicer poudarja, da je memorandum mednarodna pogodba, ki je za podpisnike zavezujoča in jo je treba spoštovati. Tako Sloveniji po njegovem glede spora ni treba storiti nič posebnega. "Slovenija enostavno teh postopkov ne bo priznala in če bo iz tega nastal kakšen spor, se bo reševal po načelih mednarodnega prava in spet bomo na začetku, to pa je - mednarodne pogodbe je treba spoštovati," meni nekdanji predsednik.

Sicer pa tak razplet po njegovem ni dober ne za državi, ne za varčevalce. Izpostavlja, da bi morali biti obe državi zainteresirani, da se problem dokončno reši, in to "na način, ki bo na koncu zadovoljil obe državi in zlasti seveda tudi prizadete ljudi". Sklenjeni memorandum je bil po njegovem korak v tej smeri, čeprav "ne najbolj posrečeno napisan".

Türk tako svetuje, naj se v pripravo mednarodnih pogodb v prihodnje vključi več strokovnjakov ministrstva za zunanje zadeve.

Deli novico:

kekec |  04 .11. 2013 ob  22: 41
Saj si bil predsednik in doktor, kaj nisi prej videl in vedel.Ne se delat generala po bitki, potem je generalov na tone. Si bil odličen predsednik, ki ni nič naredil za Slovenijo in tudi ne bo nič ,razen za svoje privilegije.