TUDI VAŠ NAJSTNIK ZJUTRAJ TEŽKO VSTANE? Z upoštevanjem teh nasvetov se bo lažje pripravil na šolo

Trendi

Mnogi starši se borijo, da njihov najstnik pravočasno zaspi in posledično zjutraj v šoli ne drema. Potreba najstnikov, do so dolgo oziroma predolgo pokonci in se v poznih večernih urah družijo s prijatelji, je v koronskih časih verjetno še bolj izrazita. K omenjenemu pa je treba dodati še značilne stvari, ki najstnike pogosto zadržujejo budne. To so na primer televizija, družabna omrežja in video igre. Kako torej najstnika navaditi na zgodnji odhod v posteljo?

Ob vikendih ne dovolite jutranjega poležavanja. Če najstnik med tednom vstaja ob 6. uri, ga med vikendom poskusite zbuditi med 7. in 8. uro.

Poskusite poskrbeti, da gre spat vsaj pol ure prej. Tako bo tedensko imel 3,5 ure več spanca in več časa za regeneracijo telesa in možganov.

Bodite dober zgled. Če je zvečer v vašem domu tišina in ni svetlobe, potem najstniku pošiljate sporočilo, da je pri vas doma spanje ena izmed prioritet.

V spalnici ne dovolite zaslonov. Možgani morajo "vedeti", da je spalnica namenjena samo spanju.

Uvedite sprostitveno rutino. Zvečer se na primer družinsko sprostite ob prijetni glasbi, pogovoru, poslušanju zvočnih knjig ali z vajami joge.

Spodbujajte družinske člane, da se ne tuširajo pozno zvečer in posledično zavlačujejo z odhodom v posteljo.

Spalnico uredite tako, da bo v njej udobno zaspati. To pomeni, da naj temperatura ne bo višja od 20 stopinj Celzija, okna naj bodo zatemnjena, zasloni odstranjeni iz sobe ali pokriti. Velja naj stroga prepoved uporabe elektronskih naprav od 23. ure dalje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija