TUDI VAM PIJEJO ŽIVCE? Znebite se jih na enega od teh načinov

Slovenija

Ste tudi vi te dni opazili smrdljivce? Jesen je tu, z njo pa tudi invazija nadležnih majhnih žuželk, ki so v resnici ščitaste stenice. Obstaja kar 40.000 različnih vrst stenic, lahko so domorodne ali invazivne vrste. 

Smrdljivci se prehranjujejo z vsemi vrstami vrtnin in rastlinja, mlajši med njimi tudi s travo, napadajo tudi rastline, ki jih človek goji za prehrano. Poleg rastlinskega soka pa pijejo tudi naše živce.

Množičen pojav stenic v jesenskem času je nadležen, vendar običajen pojav, saj jim ustrezajo predvsem vlažne in tople vremenske razmere, zato v domovih iščejo prostor, kjer bodo preživele zimo, medtem ko sta pomlad in zgodnje poletje idealen čas za njihovo razmnoževanje.

Trajnega odstranjevanja smrdljivcev ni, so pa načini, s katerimi jim lahko preprečimo vstop v hišo, eden od teh je namestitev mreže, ki bo onemogočila vdor v prostore.

Mešanica tekočega mila ali šampona z vodo je eden izmed učinkovitejših načinov za preprečitev gibanja stenic, lahko pa se jih znebimo tudi s sesalcem. Pri tem je potrebno paziti, da vrečko takoj odstranimo.

Vonj mete je človeku po večini prijeten, medtem ko je pri smrdljivcih ravno obratno. Za odganjanje smrdljivcev lahko uporabite eterično olje mete. Iz slednjega pripravite mešanico kisa in nekaj kapljic eteričnega olja, to zmešajte, prilijte vodo in s tem osvežite zrak.

Smrdljivcem pa je odvraten tudi vonj česna, zato ga nasekljajte na majhne koščke in postavite na vhodna vrata ter okna.
 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija