Tudi Soča ima svoje dneve

Goriška

Letos spomladi je Mestna občina Nova Gorica za dve leti prejela pokroviteljstvo nad praznovanji dneva reke Soče. V ta namen so oblikovali program prireditev, ki so na svojstven način ovrednotile reko Sočo.

Pobudo za razglasitev dneva Soče sta pred leti podali avtorici filma o Soči in ljudeh ob njej z naslovom Trenutekreke, Nadja Velušček in Anja Medved, skupaj z Zavodom Republike Slovenije za varstvo narave. Predlog je bil posredovan tudi takratnemu Ministrstvu Republike Slovenije za okolje in prostor. Pobudo so na svetu regije podprle občine, ki  ležijo ob Soči ali spadajo v njeno porečje.

Vrhunec dogajanja pa bo danes, ko ob dnevu Soče v Kajak centru v Solkanu ob 16. uri v sodelovanju s Posoškim razvojnim centrom  okrogla miza z naslovom Odsevi na gladini, Soočanje interesov in iskanje soglasij v imenu reke. Okrogli mizi bo ob 19. uri v Kulturnem centru Mostovnasledila predpremiera dokumentarnega spletnega filma "Zbrani - Zaupno o skupnem"avtoric Anje Medved in Patricije Maličev v produkciji Kinoateljeja