Na Primorskem je trgatev zaključena

Goriška

V Goriških Brdih, v Vipavski dolini in na Krasu so zaključili s trgatvijo. Potrgali so nekoliko manj grozdja od povprečne letine, vendar več kot lani. S kakovostjo pobranega grozdja so pridelovalci zadovoljni, po mnenju kmetijskih strokovnjakov lahko iz njega pridelajo tudi kakovostno vino.

V Vinski kleti Goriška Brda so pridelali več grozdja kot lani, vendar so količine še vedno nekoliko manjše od dolgoletnega povprečja. V klet so sprejeli dobrih 5000 ton grozdja. "Deževje po poletni suši in visokih temperaturah je trti koristilo. Hladnejše noči so omogočile, da se razvija še bogatejša in intenzivnejša aromatika, kar se bo še posebej lepo izrazilo pri belih vinih letnika 2013," je za STA povedala Marjana Simčič iz Vinske kleti Goriška Brda.

Prodaja vin na domačem trgu je bila za briške vinarje stabilna, možnost rasti pa predstavlja izvoz, saj imajo že več let zapored tudi do osemodstotno rast finančne realizacije v izvozu. "Izvozni trgi se sicer zelo razlikujejo med seboj, tako glede samega stila vina kot glede pakiranja in načina promocije. Na tujem dosegamo višje cene za prodano steklenico kot na domačem trgu. Cene se gibljejo od dveh do 18 evrov za steklenico, s čimer se uvrščamo v srednji cenovni razred, v restavracijah v ZDA pa med 17 in 28 evri," je še povedala Simčičeva. Vinska klet iz Dobrovega izvaža v več kot 30 držav sveta, stalne kupce ima v 11 državah

Trgatev je skoraj zaključena tudi v Vipavski dolini in na Krasu

Po besedah direktorja Kmetijske zadruge Vipava Borisa Bajca so že pred začetkom obiranja večjih sort grozdja odkupili preko 1000 ton grozdja, ob koncu trgatve pa naj bi bile odkupljene količine še enkrat večje. Zagotovo pa so predelane količine v vinski kleti vipavskega Agroinda večje, saj pridelajo tudi precej grozdja v lastnih vinogradih. Skupno bodo v Agroindu predelali 3200 ton grozdja, je povedal direktor Agroinda Boris Jež, ki je zadovoljen tudi s kvaliteto letošnjega pridelka.

Na Krasu pobrali 2700 ton grozdja

Tudi na Krasu se zaključuje trgatev, vinogradniki pa so pobrali okrog 2700 ton grozdja, od katerega je kar tri četrtine refoška iz katerega pridelajo nato kraški teran. Svetovalka za vinogradništvo pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica Majda Brdnik je za STA povedala, da je bila letošnja letina za dobro tretjino manjša od povprečne, kvaliteta in zdravstveno stanje grozdja pa sta bila dobra.

Po besedah Brdnikove je bilo letošnje leto nenaklonjeno vinogradnikom, saj so vremenske razmere z različnimi ekstremi precej šokantno vplivale na rastline: "Najprej dolgotrajno deževje, nato izjemno visoke temperature in huda suša. To za vinsko trto ni dobro." Zato ocenjuje, da bo letos povprečno dober letnik, vinarji pa lahko iz kakovostnega grozdja pridelajo tudi kakovostno vino.