TRGOVCI SO SE LE ZGANILI: Zaposlene bodo ponekod zaščitili z maskami, a ne v vseh primerih, saj NIJZ pravi, da so 'nesmiselna zaščita'

Slovenija

Sindikat delavcev trgovine Slovenije je že prejšnji četrtek pozval vse delodajalce v panogi, da zaščitijo svoje zaposlene pred nevarnostjo koronavirusa. Med vikendom nam je tudi več naših bralcev, ki so zaposleni v nekaterih trgovinah z živili, posredovalo informacijo, da od svojih delodajalcev niso prejeli zaščitne opreme, kot so na primer maske. A se je danes slika očitno spremenila in so trgovske verige že pričele z opremljanjem svojih zaposlenih z zaščitno opremo. Zaposleni v nekaterih trgovinah bodo dobili maske, ponekod bodo od kupcev ločeni tudi s fizično pregrado.

Dejavnost trgovine je ena največjih po številu zaposlenih v Sloveniji. Prejšnji teden so ugotovili v sindikatu, da v nekaterih podjetjih ne upoštevajo zaščitnih ukrepov. Po včeraj sprejetem vladnem odloku so se v Sloveniji zaprle vse trgovine, razen živilskih. Po informacijah, ki smo jih med vikendom prejeli v uredništvo od zaposlenih, mnoge živilske trgovine svojim zaposlenim prejšnji teden niso razdelile zaščitne opreme. Še več, zaposlenim naj ne bi dovolile niti uporabe lastne opreme.

V teh dneh so trgovine še posebej oblegane, saj si marsikdo ustvarja zalogo živil in se tako pripravlja na karanteno – kljub pozivom države, da hrane ne bo zmanjkalo. Delavci v živilskih trgovinah, ki delajo neposredno s strankami, so zaradi množičnejšega obiska tako še bolj izpostavljeni morebitnim okužbam.

Vir bakterij predstavljajo tudi nakupovalni vozički in gotovina, ki se je trgovci dotikajo na blagajnah. Delavci na blagajnah so poleg tega v oddaljenosti manj kot en meter od kupcev, so ob tem še izpostavili v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije. "Ker se mnogi kupci ne zavedajo nevarnosti koronavirusa, prehlajeni in mogoče tudi okuženi hodijo po poslovnih enotah in neposredno ogrožajo naše člane in članice, torej zaposlene v trgovini," so poudarili.

Kot so prejšnji teden sporočili iz sindikata, so nekateri delodajalci zaposlene celo pošiljali na izobraževanja, kjer se zbere večje število ljudi iz vse države. Delodajalce je zato sindikat pozval, da z neposrednimi ukrepi zaščite, kot so zaščitne rokavice in maske, opremijo delavce na blagajnah in vsa mesta, kjer obstaja možnost okužbe. Pozval jih je tudi, da omogočijo uporabo razkužil vsem zaposlenim. V nekaterih družbah so jim, kot kaže, že prisluhnili.

Trgovci v Sloveniji pospešeno sprejemajo zaščitne ukrepe za zaposlene in stranke

Iz Mercatorja so nam medtem sporočili, da imajo njihovi zaposleni za zaščito na voljo maske, rokavice, razkužila, nameščajo tudi dodatno mehansko zaščito na izpostavljenih mestih. Površine, kjer je to potrebno, redno razkužujejo. Kupci imajo na voljo rokavice za enkratno uporabo, seveda pa je smiselno, da tudi sami uporabijo  lastne rokavice ter delujejo čim bolj preventivno in samozaščitno (izogibanje gneči v trgovini, umivanje rok, ne vstopajo v trgovine ob znakih kakršne koli kapljične okužbe ipd.), so dodali.

V Lidlu se niso odločili za maske, pri čemer se sklicujejo na mnenje Ministrstva za zdravje oziroma Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), da so manj primerna in nesmiselna zaščita. Že v petek pa so pričeli z naročanjem pleksi stekel, ki jih bodo v teh dneh namestili na blagajne v svojih trgovinah. "Nemudoma smo poskrbeli tudi, da so naši zaposleni v trgovini in skladišču opremljeni z zadostno količino razkužil, da si lahko redno razkužujejo roke med delom. Prav tako smo že naročili stojala z razkužilom za kupce, ki jih bomo postavili takoj, ko jih bomo prejeli. Začasno smo v trgovinah razkužilo za kupce postavili v predal pri pekarni," so dodali. Uvedli so tudi dodatno razkuževanje ročk na vozičkih in košarah ter površin na blagajni, ki so bolj izpostavljene kupcem.

Zaščitne maske pa so danes že na poti v Tuševe trgovine in bodo še danes distribuirane po njihovih poslovalnicah, zagotavljajo v podjetju. "Naslednji teden pričakujemo že novo dobavo. Zaradi do včeraj veljavnega vladnega odloka dobavitelji zaščitne opreme namreč prej le-teh niso smeli dobavljati," so pojasnili. Na blagajne Tuševih trgovin že montirajo zaščitna stekla. "Včeraj smo opremili 16 trgovin, danes ostalih 89. Na blagajnah uvajamo diskrecijske črte ter na frekventnih lokacijah omejujemo število kupcev v trgovini," dodajajo. Poleg tega skrbijo za razkuževanje delovnih površin, vozičkov, nakupovalnih košar ter imajo razkužila za roke in rokavice za kupce in prodajno osebje.

Večje število mask so že naročili tudi v Eurospinu in jih bodo dobili še v tem tednu, "tako da bodo vsi, ki bodo želeli, imeli na voljo zaščitne maske," so sporočili iz podjetja. Zaposleni že imajo rokavice in razkužila. Ta teden pričakujejo večjo pošiljko razkužil, ki bodo na voljo tudi strankam. "Kar se tiče omejitve števila strank, jo ponekod, kjer imamo varnostnike, že prakticiramo in jo bomo po potrebi uvedli v vseh poslovalnicah," dodajajo. V Eurospinu so poudarili še, da nikomur od zaposlenih niso prepovedali, da bi imel svojo lastno zaščitno opremo.

V trgovinah Spar in Interspar so, kot pravijo, sprejeli dodatne ukrepe. Vse zaposlene so ustrezno informirali, da ravnajo po priporočilih uradnih inštitucij, v prostore za zaposlene (skupni prostori, garderobe, toaletni prostori) so namestili dodatna razkužila, zaposlenim pa so razdelili tudi osebna razkužila. "Zaposlene na izpostavljenih delovnih mestih opremljamo z dodatno zaščitno opremo maskami in rokavicami, ob tem pa vse naše stranke naprošamo, naj v trgovinah ohranjajo priporočeno varnostno razdaljo 1,5 metra. Poleg tega smo uvedli dodatno razkuževanje prodajnih pultov, blagajniških trakov in kljuk, redno in temeljito razkužujemo vozičke in košare, na vhode v trgovine ter na postrežne oddelke, oddelek sadja in zelenjave ter oddelek kruha ter pekovskih izdelkov pa smo namestili razkužila," so pojasnili. 

Odgovore Hoferja še čakamo.

Zaščitno steklo v Tuševi trgovini (foto: Tuš)

Dr. Pretnar: "Masko, šal ali ruto naj imata oba, prodajalec in kupec"

Po mnenju mikrobiologa dr. Gorazda Janeza Pretnarja bi morali imeti zaščitena usta tako prodajalci kot kupci, ki vstopajo v trgovino. "Če nimamo maske, potem zadoščajo tudi šal, kakšna boljša ruta ali 'rokavček', ki ga imamo na smučanju ali na motorju. Karkoli, kar lahko damo čez usta, ker ne vemo, ali smo prenašalci ali ne. Od nas kupcev ne bi bilo fer do prodajalcev, če bi bili nezaščiteni. Enako pa velja za prodajalce, morali bi imeti ali masko ali kakršno koli drugo zaščito čez usta, da tisti od prodajalcev, ki ne ve, ali je okužen, ne okuži kupcev," pojasnjuje strokovnjak. "S tako zaščito preprečimo, da iz naših ust letijo aerosoli in kapljice," dodaja.

Enaka zaščita obeh strani bi morala veljati tudi v primeru obiska pri zdravniku. Tako pacient kot zdravnik naj nosita masko, ruto, šal ali kaj podobnega, kar lahko potencialno prepreči širjenje virusa, sploh pri tistih, ki ne vedo, da so okuženi, pojasnjuje.

Dr. Gorazd Janez Pretnar

NIJZ poudarja, da maske niso primerna zaščita, mikrobiolog se ne strinja

Pretnar je trenutno situacijo ocenil kot "eno veliko anarhijo", pri čemer je "država naredila kardinalno napako, ko Marjan Šarec ni hotel razglasiti izrednih razmer in sprostiti mask iz rezerv. Zdaj nimamo dovolj mask na razpolago, da bi jih vsaka družina imela en par. Tisočkrat je bilo rečeno s strani NIJZ, da maske ne ščitijo in jih ni treba nositi." Prejšnja vlada je tako zavzela stališče NIJZ, da so maske nezadostna in s tem nepotrebna zaščita za splošno populacijo.

V slovenskih lekarnah so zaradi velikega povpraševanja maske praktično pošle. Slovenska vlada je 14. februarja poslala na Kitajsko 1,2 milijona zaščitnih mask. 11. marca je Slovenija naročila dva milijona zaščitnih mask in drugo zaščitno opremo, ki bo v prvi vrsti namenjena najbolj izpostavljenim zdravstvenim delavcem. Promet z zaščitnimi sredstvi, ki ga je začasno prepovedal prejšnji zdravstveni minister Aleš Šabeder, je bil ponovno sproščen z včerajšnjim odlokom vlade. Če bodo zaščitna sredstva na razpolago v lekarnah, bodo na voljo tudi državljanom, je dejal minister za zdravje Tomaž Gantar.

Za preprečevanje širjenja okužbe zadoščajo že navadne kirurške maske, pravi mikrobiolog.

Sami lahko razkužimo in ponovno uporabimo masko, namenjeno enkratni uporabi

"Smo v izrednih razmerah, zato se moramo znajti in ne smemo biti razsipni," opozarja Pretnar. Sam je naredil eksperiment tako, da je dal kirurško masko za enkratno uporabo v avtoklav (parni sterilizator). Kot pravi, "je brez težav preživela avtoklaviranje. Vse maske se da avtoklavirati."

Pretnar meni, da bi morali zdravstveni delavci v danih razmerah odlagati uporabljene maske v zabojnik za nevarne odpadke, jih avtoklavirati, dati v likalnico in nato ponovno uporabiti. Vsem, ki imajo doma masko, svetuje: "Ne mečite jih stran. Če masko polikamo z likalnikom na paro, bo ravno tako zaleglo kot domači avtoklav iz ekonom lonca."

Navodilo, kako to storiti, je Pretnar delil v spodnji Facebook objavi.

Objavil/a Gorazd Janez Pretnar dne Nedelja, 15. marec 2020

"Masko bi morali nositi tudi oboleli v domači karanteni"

Pretnar meni, da bi morala prejšnja vlada prebivalcem pravočasno sporočiti, naj si ustvarijo zaloge hrane. "Mi, ki smo prvi stopili v trgovine in nakupili nekaj zalog, smo bili takrat zasmehovani, da delamo paniko. Tega nismo naredili iz razloga, ker nas je bilo strah, ampak zato, da nam ne bo treba v trgovino takrat, ko bo država razglasila izredne razmere in bi bilo tveganje za okužbo višje. Če bi Šarec takrat javil državljanom, naj naredijo zaloge, bi bilo to izpeljano pravočasno in bi imeli danes lahko trgovine zaprte in s tem eno točko manj, kjer bi se lahko raznašal virus," ocenjuje mikrobiolog.

Kot meni, bi morala država s pomočjo 'drive-inov' pobirati brise ljudem, ki se vozijo v službo in jih prek SMS-sporočila obvestiti o rezultatu testa. "Tako bi vedeli, ali naj delamo naprej ali gremo domov v karanteno." Po Pretnarjevem mnenju je napaka trenutne organizacije tudi ta, da tisti, ki so pozitivni na novi koronavirus, ob navodilih za domačo karanteno ne dobijo maske, ki bi preprečila širjenje okužbe znotraj lastnega gospodinjstva.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Zarja |  17 .03. 2020 ob  08: 16
Torej smo v izrednih razmerah. Ne razumem zakaj morajo trgovine zgledat brezhibno lepo . Tiste izdelke, ki se zelo hitro prodajajo naj pripeljejo z viličarjem na paletiv trgovino. SO WHAT ? Zakaj po nepotrebnem izpostavljajo svoje delavce z zamudnim zlaganjem na police.
ManofSteel |  16 .03. 2020 ob  21: 03
-13
To z maskami opremljat personal, da mora delat kot da je bolničar. Je totalno nesmiselno.