POŠTA PRILAGAJA SVOJE STORITVE: Banke pozivajo k bančnim opravkom od doma

Slovenija

Pošta Slovenije bo s ponedeljkom prilagodila način zagotavljanja določenih poštnih storitev. Dostavljalci bodo v hišne predalčnike naslovnikov vlagali tudi priporočena pisma. Vse stranke in poslovne partnerje poziva, da naj poštne storitve uporabljajo le, če je to nujno. Spletne trgovce pozivajo, naj kupce usmerjajo v spletna plačila. V dneh, ko številna podjetja po Sloveniji delavcem izplačujejo plačo za februar, v bankah prosijo, naj ga stranke ne hodijo dvigovat na bankomat ali v poslovalnico. Večino bančnih opravkov lahko postorijo od doma, so poudarili v NLB.

Pošta Slovenije vse stranke poziva, naj v skrbi za zdravje zaposlenih in drugih strank dosledno upoštevajo predpisani režim vstopa v poštne poslovalnice, in sicer v omejenem obsegu. Na pošti se lahko hkrati nahaja le toliko strank, kolikor je delujočih poštnih okenc. Ob tem naj stranke upoštevajo priporočeno medsebojno razdaljo, so sporočili s pošte.

"Če bodo vsa okenca zasedena, stranke prosimo, naj počakajo pred vhodnimi vrati poslovalnice, da pridejo na vrsto. Če bo treba, bodo zaposleni na pošti vstop v poslovalnico regulirali z občasnim omejenim spuščanjem strank na pošto," so zapisali.

S ponedeljkom bo način zagotavljanja določenih poštnih storitev prilagojen in ne bo nujno zahteval obiska pošte ali osebnega stika z dostavljalcem. Dostavljalci bodo v hišne predalčnike naslovnikov vlagali tudi priporočena pisma.

Za pisma, ki se vročajo po posebnih zakonih (pravdni postopek, kazenski postopek in podobno) in je predpisana osebna vročitev s podpisom naslovnika ali pooblaščene osebe, bodo dostavljavci v hišnih predalčnikih naslovnikov puščali obvestila o možnosti prevzema pisma na pošti.

Največ teh pisem se po navedbah pošte vroča po zakonu o splošnem upravnem postopku in zakonu o pravdnem postopku, ki jih lahko pošta skladno z zakonom v primeru, da naslovnik pisma ne prevzame na pošti, po preteku roka za prevzem na pošti vloži v njegov hišni predalčnik brez potrditve prevzema. "Vse prebivalce zato pozivamo, da teh pisem, če to ni nujno potrebno, ne hodijo iskat na pošto, saj jih bodo po poteku roka za prevzem na pošti prejeli v svoj hišni predalčnik," so pozvali.

Poslovne stranke, še posebej spletne trgovce, pa so pozvali, da naj v želji po zmanjšanju osebnih stikov pri vročanju pošiljk do nadaljnjega svoje kupce usmerjajo na spletna plačila ter se izognejo posebnim storitvam, kot so plačilo po povzetju, povratnica in podpis naslovnika.

V primeru vročanja paketov bodo stranke pozvali, naj se opredelijo do alternativnega vročanja, ki ne vključuje fizičnega stika oz. podpisa, ter naj pakete prevzamejo na dogovorjenem mestu, določene storitve, kot so vnos in odvoz blaga v stanovanje naslovnika, pa se do nadaljnjega ne bodo izvajale.

Kot so še poudarili, imajo pripravljene različne scenarije in protokole ob nadaljnjem širjenju virusa in obolevanja zaradi okužbe, o čemer bodo sproti obveščali zaposlene in javnost.

"V NLB v času širjenja koronavirusa odsvetujemo obiske poslovalnic za nenujne opravke," pa so zapisali v največji banki v Sloveniji. Znova so poudarili, da lahko stranke večino bančnih opravkov postorijo od doma. Položnice in račune lahko plačajo prek spletne ali mobilne banke, za zahtevnejše bančne storitve in vsa vprašanja pa jih lahko pokličejo po telefonu ali prek spletnega klepeta ali videoklica.

"Bankovci in kovanci izmenjajo veliko rok, zato namesto gotovine svetujemo, da plačujete varneje brezgotovinsko z brezstičnimi karticami," so še spomnili in zagotovili, da je gotovine v bankomatih dovolj: "Poskrbeli bomo, da bo gotovine v njih vedno dovolj na razpolago, če bi jo potrebovali."

Zakonski rok za izplačilo plač in nadomestil plač je najkasneje do 18. v mesecu za pretekli mesec, razen če s pogodbo ni določeno drugače. Banke poleg trgovin z živili, lekarn, pošte in bencinskih servisov ostajajo odprte, ostala prodaja blaga in storitev je z ukrepi za zajezitev širitve okužbe zaustavljena.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija