Tožilka za Črnigoja zahteva skoraj štiri leta zapora

Goriška

Z zaključnimi besedami se je danes nadaljevalo sojenje Dušanu Črnigoju zaradi nepravilnosti in oškodovanja Primorja pri prodaji delnic Stavbenika. Državna tožilka Damjana Bandelj je za očitano kaznivo dejanje zahtevala tri leta in osem mesecev zaporne kazni, Črnigojeva odvetnika pa oprostilno sodbo, saj po njuno krivda ni bila dokazana.

"Pričakujem, da se bo sodišče odločalo na podlagi veljavne zakonodaje. Gre za postopek, ki je zelo odmeven, in ga mnogi, tudi tožilstvo, poskušajo neupravičeno povezati s sedanjo krizo. To ustvarja določene pritiske in v tem postopku me skrbi zgolj to, kako hudi bodo ti pritiski," je po prihodu iz sodne stavbe povedal Črnigojev odvetnik Danilo Grilj.

Obrambo Črnigoja so temeljili na podatkih v sodnem spisu, dokazih in izvedenskih mnenjih, pa je povedal odvetnik Janez Košak. "Najpomembnejša so tu izvedenska mnenja, ki so enotna v oceni, da škode, ki jo dokazuje tožilstvo, ni bilo," je dejal.

Na fotografijai nekdanji prvi mož Primorja Dušan Črnigoj

Koščak je prepričan, da tožilstvo ni uspelo dokazati krivde, pri svojem delu pa naj bi tožilka pomešala ekonomske kategorije. "Osnove gospodarskega prava so tukaj pomešane, kar lahko prikažem na primeru, ko je tožilstvo trdilo, da je z dokapitalizacijo Primorja nastala tudi škoda, kar ne drži, saj je jasno, da gre pri dokapitalizaciji za dotok svežega denarja," je poudaril.

Tožilka Damjana Bandelj pa je nasprotno prepričana, da so dokazi dovolj obremenilni, da bo Črnigoj spoznan za krivega zlorabe položaja in pridobitve protipravnih premoženjskih koristi. Dejala je namreč, da je bilo dogajanje s prodajo delnic Stavbenika, ki jih je imelo v lasti Primorje, ter njihova kasnejša zamenjava za delnice Primorja po sprejetem menjalnem razmerju, dolgo načrtovano in dobro premišljeno

Klasična tajkunska zgodba

"To je klasična tajkunska zgodba," je dejala tožilka v svoji zaključni besedi.

Sodna pooblaščenka Primorja Sabina Mikulin pa je v zaključni besedi zahtevala plačilo 1,4 milijona evrov, za kolikor naj bi Črnigoj kot odgovorni v tem primeru skupaj s sodelavci oškodoval podjetje, ki ga je tedaj vodil.

Razglasitev sodbe je sodnik Goran Klavora napovedal v ponedeljek ob 16. uri.

Črnigoj je obtožen storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja in pridobitve protipravnih premoženjskih koristi, do katerih naj bi prišel z nakupom in nato prodajo delnic Stavbenika vodilnim zaposlenim v Primorju leta 2001.

Deli novico:

starimaček |  29 .11. 2013 ob  19: 52
je čista resnica glede črnigoja še premalo je dobil delaci ostali brez dela on je pa pobasal 4000.000 €