TO SO NAJSTNIKI, KI NAJ BI SKUPINSKO POSILJEVALI 15-LETNICO: Nad ravnanjem sodišča naj bi bila zgrožena tudi policija (FOTO)

Kronika

Po grozljivem razkritju spolne zlorabe 15-letnice v Dalmaciji se javnost nikakor ne more pomiriti. Vprašanje, zakaj je preiskovalni sodnik Ivan Marković izpustil na prostost pet sicer polnoletnih najstnikov, ki so osumljeni skupinskega posilstva, namesto da bi jih strpal za rešetke, polni medije. Namesto pripora jim je 'zgolj' prepovedal se približevati žrtvi in z njo komunicirati. Tako žrtev kot napadalci, ki naj bi dekle v letu dni skupinsko posilili najmanj šestkrat, živijo v istem kraju v okolici Zadra.

Na družbenih omrežjih so se takoj po razkritju pretresljivega zločina pojavile navedbe, da gre za 'očetove sinčke', ki naj bi bili tudi sicer znani po tem, da so pogosto vpleteni v različna kazniva dejanja, a nikoli kaznovani. Osumljenci so stari od 16 do 20 let. Skupaj jih je sedem, a dva zaradi mladoletnosti nista bila privedena k sodniku, niti po poročanju hrvaških medijev še nista bila zaslišana. Peterica je bila prijeta in zaslišana pri sodniku minuli petek.

Sodnik Ivan Marković, ki je potem, ko je izpustil najstnike na prostost, prišel na 'slab glas', je za medije dejal, da je njegova odločitev dokument. Na odločitev sodnika se je tožilstvo že pritožilo, zato bo o njej odločil izvensodni senat sodišča v Zadru, predvidoma do konca tedna.

Mediji imen osumljencev niso razkrili, so se pa njihova imena in podobe 'razkrile' na Facebooku. Kot je zapisano v objavi:

To so otroci iz 'uglednih' družin, ki so več kot leto dni posiljevali deklico staro 15 let, sodnik jih je izpustil na svobodo, ker je inšpektor preiskave enemu od njih boter, sodnik prijatelj. Upam, da bodo revni prebivalci Hrvaške delili to fotografijo, kot so delili fotografije navijačev po Franciji.

Zagovorniki najstnikov trdijo, da sodnik ni imel druge izbire, saj v ovadbi ni niti enega obtožujočega dokaza proti privedenim osumljencem in da gre za 'običajen konstrukt, ki ne bo zdržal vložitve obtožnice'.

Najstniki naj bi 15-letnico pričeli izsiljevati avgusta lani. Na zabavi, kjer naj bi uživali mamila in alkohol, naj bi jo prvič posilili in zlorabo tudi posneli, nato pa naj bi jo prav s tem posnetkom izsiljevali, da je še večkrat pristala na posilstvo. Po zadnjih podatkih naj bi tudi najstniki oziroma njihovi odvetniki sodišču predložili dokaze, ki pa dogodek prikazujejo v nekoliko drugačni luči.

Šlo naj bi za posnetke fotografij z Instagram profila žrtve pred nedeljo, ko je profil zaklenila. Na fotografijah naj bi bila v družbi svojih napadalcev lani poleti. O čemer so mediji sicer že poročali, da se je dekle z osumljenci lani poleti družilo. In to naj bi bil dokaz, da se na fotografijah vidi, da se žrtev osumljencev ne boji in da je objavljala v zvezi z njimi pozitivna sporočila.

Nad ravnanjem sodišča v Zadru naj bi bili zgroženi in ogorčeni tudi pri policiji. Spomnili so, da so preiskavo opravili v rekordno hitrem času. Sodelovalo je več kot 20 policijskih inšpektorjev in policistov. Opravili so razgovore s pričami, zbrali številne dokaze, med njimi tudi video posnetke posilstev. Razlogov, da peterica najstnikov gre za rešetke, naj bi bilo več kot dovolj, pišejo hrvaški mediji.

Sporno naj bi bilo tudi zaslišanje pred sodnikom, saj naj bi le ta zaslišal vseh pet fantov naenkrat skupaj z njihovimi zagovorniki, čeprav niso vsi osumljeni za kazniva dejanja enako. Preiskava je zato kompromitirana, saj so tako zagovorniki kot obtoženi dobili informacije, ki jih ne bi smeli imeti.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  18 .10. 2019 ob  18: 21
@uredniku regionalna.

Novico na prvo stran.

Lp
Tiramola  |  18 .10. 2019 ob  18: 18
Zaščitimo ženske.
V zapor sodnika in posiljevalce.
Zenske si zaslužijo pozornost, rože in spoštovanje.lp
max |  17 .10. 2019 ob  09: 52
življenje ni pornič.
Istriano |  17 .10. 2019 ob  09: 05
Ne vem kaj je s to mladino, saj normalno osvajanje žensk je vendar prijetno in privlačno. Bi jim dal kar pošteno kazen tem fantom.
Prognostik |  16 .10. 2019 ob  21: 36
Posilstvo, fantje moji, s tem se ni za zafrkavat.
joe jaxson |  16 .10. 2019 ob  19: 42
14
skopit in nikoli več ne bodo imeli želje po tem in še v deškem pevskem zboru bodo lahko "večno" peli
galeb |  16 .10. 2019 ob  17: 09
21
Ti očkovi sinčki imajo zdaj obraze. Vsaj to. Seveda bodo ugledni očkoti SPET storili vse, da jih obvarujejo krivde. A javnost zdaj pozna face teh kriminalnih, a privilegiranih sinekov. Denar bo naredil svoje, pred javnostjo pa jih ne bo mogel več oprati. Ničvreden naraščaj bogatunov. Bravo za potezo.