GROZLJIVKA V DALMACIJI: Sedem najstnikov eno leto posiljevalo 15-letnico

Kronika

Grozljiva vest prihaja iz Zadra, kjer je policija ovadila sedem najstnikov, ki naj bi od avgusta lani do julija letos večkrat skupinsko pretepli in posilili 15-letnico. Vse naj bi posneli s telefonom. Sodnik pa jih je spustil na prostost, čeprav živi žrtev v istem kraju, poročajo hrvaški mediji.

Hrvaško javnost je primer naravnost pretresel. Najstniki naj ne bi dekleta le posiljevali, temveč naj bi svoje početje snemali s telefonom. Nato so jo z video posnetki izsiljevali, češ da jih bodo poslali njenim staršem in prijateljem, če ne pristane ponovno na spolne odnose z njimi. Dekle je medtem dopolnilo 16 let. Da je zgodba še hujša, jo je, da bi podkrepil svoje grožnje, pretepel njen nekdanji fant, ki naj bi bil eden od posiljevalcev oziroma članov tolpe.

Policisti so prijeli dva 19-letnika, tri 18-letnike ter dva 17-letnika. Pet jih živi v istem kraju kot žrtev, dva naj bi živela v sosednjih krajih. Vse polnoletne so policisti privedli v petek k sodniku v Zadru, ki pa jih je po zaslišanju izpustil na prostost. Hrvaški mediji poročajo, da gre za preiskovalnega sodnika Ivana Markovića, ki naj ne bi našel razlogov, da bi peterico zadržal v preiskovalnem priporu.

Začelo se je na poletni zabavi

Takrat 15-letno dekle naj bi se lani poleti družilo z omenjenimi fanti. Eden od njih naj bi bil njen nekdanji fant. Nekega lanskega avgustovskega večera naj bi na zabavi, na kateri so uživali alkohol in mamila, trojica najstnikov napadla dekle. Med njimi tudi njen nekdanji fant. Odpeljali naj bi jo v sobo, zaklenili vrata, 19-letnik pa naj bi jo posilil. Takrat so nastali prvi video posnetki, s katerimi so jo kasneje izsiljvali. Bivši fant naj bi jo še pretepel, da bi 'razumela', da ne sme nikomur ničesar povedati.

Dekletu naj bi vsakokrat dejali, da bodo video posnetke zbrisali, če bo ponovno pristala na spolne odnose. Če jih bo zavrnila, pa bodo posnetke poslali njenim staršem in prijateljem. Ob vsakem skupinskem posilstvu so naredili nove video posnetke s telefonom.

Nekdanji fant: "Ubil te bom, če prijaviš"

V slabem letu dni naj bi dekle posilili vsaj šestkrat. Pri enem posilstvu naj bi običajno sodelovali trije ali štirje, v enem primeru dva, nikoli pa jih ni sodelovalo vseh sedem naenkrat. Ko jih je prosila, naj nehajo, jo je bivši fant ponovno pretepel in ji zagrozil: "Ubil te bom, če prijaviš ali o tem poveš policiji ali komu drugemu!"

Dekle naj bi bilo v zadnjem času depresivno, zaprla se je vase, z nikomer se ni želela družiti, na pogled je postalo očitno, da z njo nekaj ni v redu. Uradno ni znano, kdo je zadevo naznanil policiji. Po nekaterih poročanjih hrvaških medijev naj bi jih obvestil Center za socialno delo, ki je informacijo dobil iz šole, kjer so postali zelo zaskrbljeni zaradi dekletovega zdravstvenega stanja. Prijavo so prejeli minuli četrtek, v petek so golobradce aretirali.

Ko so fante v petek privedli na sodišče, naj bi prišli tja tudi njihovi starši in sorodniki, ki so negodovali nad postopanjem policije. Dekle naj bi obtoževali, da se je s svojim vedenjem njihovim sinovom dala povod za serijo posilstev.

Dalmatince je najbolj šokirala odločitev sodnika Markovića, ki je po zaslišanju fante izpustil na prostost, čeprav žrtev še ni bila zaslišana pred sodiščem in živi v istem mestu. Po odzivih na družbenih omrežjih naj bi bili osumljenci v domačem kraju znani po sodelovanju v različnih incidentih z elementi kaznivih dejanj, ki pa naj bi bili 'zakriti'. O njih se govori kot o 'očetovih sinčkih', otrocih vplivih staršev, ki so angažirali 'vojsko' odvetnikov, pri čemer so očitno uspešni, še navajajo hrvaški mediji.

Že druga 'nenavadna' odločitev sodnika, ki odmeva v javnosti

Kljub dokazom, med katerimi sta bila dva video posnetka in nekaj fotografij posilstva, ki so jih policisti našli v telefonih osumljencev, kljub izjemno hitremu angažiranju tožilstva in zadrske kriminalistične policije, ki so uspeli zelo hitro zbrati dovolj dokazov, zaslišati priče in identificirati osumljence, jih je sodnik Ivan Marković izpustil na prostost.

Dejanje sodnika Markovića toliko bolj odmeva v hrvaški javnosti, ker je bil preiskovalni sodnik tudi v primeru, ko so julija letos pred nočnim klubom Hype v Zadru hudo pretepli 40-letnega lastnika več lokalov. Zlomili so mu roko in nos. Marković je dal pripreti pet osumljencev, nato pa je enega za drugim izpustil na prostost, čeprav je bil prvoosumljeni in domnevni vodja napada ves čas na begu. Pred dnevi so ga policisti prijeli na območju Karlovca. Tožilstvo še ni vložilo obtožnice zoper nikogar izmed njih.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija