PRETRESLJIVA ZLORABA 15-LETNICE RAZBURJA JAVNOST: Pravosodno ministrstvo ne komentira odločitve sodnika

Kronika

Hrvaško pravosodno ministrstvo je potem, ko je v javnost prišla pretresljiva zgodba iz Zadra o skupini sedmih najstnikov, ki je eno leto posiljevala iz izsiljevala 15-letnico, napovedalo, da bo 's posebno pozornostjo' spremljalo postopek. Javnost razburja predvsem odločitev preiskovalnega sodnika, ki je sicer polnoletne osumljence po zaslišanju izpustil na prostost, čeprav živijo v istem kraju kot žrtev. Na družbenih omrežjih so se pojavili zapisi, da gre za 'očkove sinčke', ki so tudi sicer znani po vpletenosti v različna kazniva dejanja, a nikoli zanje ne odgovarjajo.

Na hrvaškem pravosodnem ministrstvu so za medije dejali, da ne morejo ocenjevati zakonitosti sodnikovega početja, vplivati na sodniške odločitve ali podajati kakršnakoli mnenja o sodniških postopkih.

Grozljiv primer zlorabe 15-letnice, ki se vodi pred sodiščem v Zadru, pa bodo podrobno spremljali, saj obsojajo vsakršno obliko nasilja, kot navajajo za hrvaške medije.

Dekle je sedmerica fantov, od katerih jih je pet že polnoletnih, posiljevala in izsiljevala od avgusta lani do julija letos. Dekle iz strahu, ker so jih grozili s smrtjo in da bodo video posnetke posilstva pokazali njenim staršem ter prijateljem, zadeve ni prijavilo. Vse kaže, da je zadevo prijavila šola najprej Centru za socialno delo, to pa nato policiji.

Dan kasneje, minuli petek, so policisti najstnike aretirali in jih privedli k preiskovalnemu sodniku, ki pa jih je po zaslišanju izpustil na prostost, ker naj ne bi našel razlogov za pripor. Tožilstvo je napovedalo pritožbo na takšno odločitev sodnika, o čemer bo odločil izvensodni senat sodišča v Zadru.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija