TO SADJE IN ZELENJAVO SE UŽIVA Z OLUPKI VRED: V nasprotnem primeru izgubi veliko hranljive vrednosti

Trendi

Olupki nekaterih sadežev in zelenjave so bogati s hranili, vendar niso vsi primerni za uživanje. Pomembno je razumeti, kateri olupki so zdravi in ​​koristni ter kateri so lahko škodljivi za zdravje. Pri izbiri sadežev in zelenjave je vedno priporočljivo, da izberete sveža in ekološko pridelana živila ter se posvetujete z zdravnikom ali dietetikom, če imate kakršna koli vprašanja ali skrbi glede vaše prehrane. Skratka, obstajajo darovi narave, ki jih ne bi smeli lupiti in takšni, ki bi jih morali olupiti. Šest manj očitnih predstavnikov vsake skupine niza portal Allrecipes, vendar pozor, temeljitega pranja v nobenem primeru ne smete izpustiti.

Krompir

Čeprav si želite, da bi imela krompirjeva juha ali pire krompir gladko in kremasto teksturo, z lupljenjem ti gomolji izgubijo veliko hranljive vrednosti. Prav v olupku krompirja je namreč največ vlaknin in vitaminov ter mineralov, na prvem mestu železa in kalija. Bolje kot olupiti, ga je zato priporočljivo zgolj dobro oprati.

Korenje

Ko gre za čiščenje te oranžne zelenjave je dovolj, da jo temeljito operete. Lupljenje je odveč, kajti največ vitamina C in vitamina B3 se nahaja v delčku, ki ga s tem zavržete. Izjema je le, če ga nameravate peči. V tem primeru bi morda bilo bolje odstraniti zgornji sloj, sicer korenje lahko dobi grenak priokus.

Jajčevci

Le redko jemo surove in le redko med pripravo, pa naj med kuhanjem, dušenjem ali pečenjem obdržijo olupek. Ta se med termično obdelavo zmehča in ni razloga za odstranjevanje. Notranjost jajčevcev, tako kot večina zelenjave, vsebuje predvsem vodo, hranljive in zdravilne snovi so koncentrirane v olupku. Na prvem mestu je treba omeniti vlaknine, mangan in antioksidante, ki skrbijo za močno odpornost.

Kumare

Meso kumar vsebuje izjemno veliko količino vode, kar pomeni, da je največ hranljivih snovi v olupku. Med drugim vitamina K, ki skrbi za zdravje kosti in vitamina A, ki je nepogrešljiv za lepo kožo in dober vid.

Kivi

Že kosmat olupek breskve je težko jesti, kaj pa še bolj kosmat olupek kivija? A odločitev za to ni napačna, kajti v olupku kivija je trikrat več vlaknin kot v mesu sadeža. Če jih boste temeljito oprali ter jih zdrgnili s krtačko, dlačice ne bodo več predstavljale težave.

Bučke

Večina bučk, ne glede na barvo, ima užiten olupek. Ne samo to, da je užiten, v njem je še veliko antioksidantov, vlaknin, vitaminov in mineralov. Pred pripravo zato bučke le dobro umijte in osušite.

To je treba olupiti

Avokado

Ne glede na to, kako se nameravate z njim okrepčati, olupek zavrzite. Je namreč trd, neprijetnega okusa in je tehnično neužiten, poleg tega gre za enega najbolj obremenjenih sadežev s pesticidi, ki se v največji meri zadržujejo v olupku.

Citrusi

Veliko receptov vključuje olupek limone in pomaranč. Ta je kot začimba sprejemljiv. Zlasti, če imate na voljo sadeže biološke pridelave. Če pa se sladkate s celimi, jih je v vsakem primeru bolje olupiti. Konec koncev je njihov olupek praktično nemogoče pojesti.

Ananas

Ker raste v težkih klimatskih pogojih, je obdan z olupkom, ki je neužiten. Zato ga je treba vedno olupiti.

Mango

Zaradi okusa in teksture bi olupek manga lahko jedli, a vsebuje majhno količino snovi urušiol. Ta je strupen in prisoten tudi v denimo strupenem bršljanu.

Maslena buča

Olupek nekaterih buč ni samo trd in debel, vpliva tudi na okus iz teh plodovk pripravljenih jedi, zato ga je treba odstraniti. To denimo velja za maslene in hokaido buče. Olupek želodaste in medene buče je na drugi strani okusen in ga lahko zaužijete.

Banane

Najbrž nikomur ne pride niti na misel, da bi banane jedel z olupkom. Tehnično so njihovi olupki užitni, a neprijetnega okusa in teksture. Vsebujejo pa nemalo hranljivih snovi, zato jih lahko, če so biološke pridelave, v manjši količini dodate smutijem ali drugim jedem iz kuhanih ali pečenih banan.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  26 .02. 2023 ob  14: 20
Velika vecina vitamina C je v limonini lupini in tisti beli kozici pod njo. Z ananasovim olupkom pa skuhajte caj. Boste preseneceni, kako dober je!