TO JE OBČINA, KI BO LETOS GOSTILA PROSLAVO OB PRIKLJUČITVI PRIMORSKE: Režiser je idejo za zasnovo programa črpal iz Siddhartine pesmi

Slovenija

Občina Ajdovščina bo v sodelovanju z lokalnimi veteranskimi in domoljubnimi organizacijami organizirala letošnjo proslavo ob državnem prazniku - vrnitvi Primorske k matični domovini. Potekala bo v soboto, 14. septembra, namesto na osrednjem ajdovskem trgu pa bo prestavljena na bližnje grajsko dvorišče.

Scenarist in režiser proslave je domačin Peter Avbar, ki je idejo za vsebinsko zasnovo programa črpal iz pesmi Calvi zasedbe Siddharta: "Iz novih sanj se rodi novi svet, kjer za dobro ljudi se meja ne gradi." Slogan, ki je povezan z datumom uveljavitve pariškega sporazuma in z njim meje med Jugoslavijo in Italijo (5.septembra 1947, presega tragično dejstvo, da so vse meje tako ali drugače vedno globoko zarezale v usode tam živečih ljudi. Spogleduje se z Evropo brez meja, ki pa prav v teh dneh dobiva črno piko - italijanskega ministra, ki bi postavljal na mejo s Slovenijo bodečo žico, so zapisali na Občini Ajdovščina.

Osnovne elemente vsebinske zasnove sta v vizualno sporočilo prireditve prelili ajdovski oblikovalki Urška Černigoj in Tea Goljevšček"Priprave na prireditev so v polnem teku, o njej smo obvestili tudi že vse, za katere želimo, da pridejo na proslavo, da si lahko rezervirajo izbrani datum. Pripravlja se tudi že program, ki bo precej bogat in bo zagotovo za okuse vseh obiskovalcev," je za STA povedal ajdovski župan Tadej Beočanin.

Praznik je spomin na uveljavitev pariške mirovne pogodbe 15. septembra 1947, ki je takratni Jugoslaviji prinesla velik del Primorske, Istro južno od Mirne, Reko, Zadar in otoke. S tem se je večina Primorcev, ki so pred tem več kot 20 let trpeli pod fašizmom in od septembra 1943 nacistično okupacijo, pridružila matičnemu narodu v okviru tedanje jugoslovanske federacije. Mirovna pogodba je sicer pod Italijo umestila Benečijo, Rezijo, Gorico in Kanalsko dolino. Tako je izven slovenskih meja, v Italiji ostalo še 140.000 Slovencev.

Končna določitev meje med Jugoslavijo in Italijo je bila sprejeta po dolgotrajnih pogajanjih 10. novembra 1975 z Osimskimi sporazumi. Prireditev ob državnem prazniku 15. septembru, ki ni dela prost dan, izmenično pripravljajo posamezne primorske občine, saj je državna proslava organizirana le vsakih pet let.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija