TO JE MARKOČIČ Z DOPUSTA SPOROČIL CIVILNI INICIATIVI, KI JE PROTI OPN: Kako kaže referendumu?

Izola

Na izolski občini so v začetku julija prejeli pobudo civilne iniciative Gibanje za Izolo za razpis referenduma o občinskem prostorskem načrtu (OPN). To je med drugim zanimalo, s čim je usklajen izolski OPN, saj so bili mnenja, da je 265 pripomb na javno razgrnitev osnutka OPN jasen znak, da je javnost do dokumenta kritična. Po njihovem mnenju večina pripomb takrat ni bila upoštevana, prevladal naj bi interes kapitala. Na izolski občini so vse očitke kategorično zavrnili, da bi ustavili širjenje "nepreverjenih špekulacij" pa oragnizirali posvet, na katerem so do potankosti predstavili, kaj OPN pravzaprav predvideva. A očitno civilna iniciativa še vedno ni zadovoljna, zato je ima župan Danilo Markočič zanje sporočilo.

Izolski župan Danilo Markočič je kar z dopusta Civilno iniciativo Gibanje za Izolo uradno seznanil o pravočasno prejeti pobudi za vložitev zahteve za razpis referenduma, so zapisali na občinski spletni strani. Obenem je potrdil, da je pobuda skladna s 75. členom statuta Občine Izola.

Kaj sledi?

O tem, kdaj bo razpisan referendum, je preuranjeno govoriti, so za naš portal pojasnili na občini. V skladu z zakonom bodo namreč najprej določeni roki za nadaljnje postopke (za zbiranje podpore za razpis referenduma) in šele nato, če bo zbrano zadostno število podpisov podpore, se bo vedelo, kdaj bi lahko okvirno prišlo do same izvedbe referenduma.

"Vsekakor v poletnem času do referenduma ne more priti, ker so v skladu z Zakonom o referendumski in ljudski iniciativi prepovedane vsakršne aktivnosti glede zbiranja podpisov v obdobju od 15. 7. do 31. 8. Četudi bodo predlagatelji v roku zbrali zadostno število podpisov podpore, referendum ne more biti razpisan pred oktobrom," navajajo. 

Če bo do referenudma dejansko prišlo, pa to ne "diši" Občini Izola. Vložena zahteva za razpis referenduma za občino namreč pomeni zadržanje sprejetega odloka o OPN do njegove uveljavitve. To pa pomeni, da bodo vse zadeve, vsaj urejanja v tem času stala. 

"OPN vzpostavlja pregledno in varno prostorsko pravno stanje na celotnem območju občine. V primeru, da OPN ne bi bil sprejet, bi to omogočalo gradnjo stanovanj tudi na območjih, ki jih OPN namenja izključno turizmu, brez izvedbe predhodnih javnih natečajev. Občina Izola ima s sprejetjem OPN vse elemente in strokovna izhodišča, ki omogočajo nadaljnje spremembe in celovito načrtovanje prostora ter obenem varuje staro mestno jedro," zagotavljajo v Izoli. Cilj OPN je torej "preprečiti nastanek razmer, v katerih bo prostorska ureditev bodisi neveljavna bodisi tako nedoločna, da bo 'gojišče' za nepremičninske špekulante, ki najbolj ogrožajo 'dušo' Izole in njenega podeželja", zaključujejo na Občini Izola.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija