ODZIV OBČINE IZOLA: Tako pojasnjujejo očitke o "gradnji največjega apartmajskega naselja" pri njih

Izola

Na izolski občini so se odzvali na poročanje nekaterih medijev, da novi občinski prostorski načrt (OPN) dopušča "gradnjo največjega apartmajskega naselja" pri njih. Kot pravijo, so takšne trditve "zavajajoče in neutemeljene".

Na izolski občini poudarjajo, da gre za prvi celoviti prostorskih načrt, ki bo skladno z novo zakonodajo določil namensko rabo in prostorski razvoj. Turistični dejavnosti in športu bo tako namenjeno območje med Rudo in nekdanjim Delamarisom ter ladjedelnico, kot tudi območje pri Hotelu Delfin (IPA7) preko Simonovega zaliva do območja pod Belvederjem.

"Osrednji del mesta je opredeljen z namensko rabo centralnih dejavnosti s poudarkom na javni rabi," navajajo na izolski občini.

Občina Izola: pred sprejetjem OPPN se zahteva za nepozidana območja javni natečaj

Za nepozidana območja od Rude preko Avtokampa Jadranka, ladjedelnice in Delamarisa ter območje od Lonke do Hotela Delfin OPN zahteva pred sprejetjem podrobnih prostorskih načrtov (OPPN) izvedbo javnega natečaja.

"Območje med Lonko in Hotelom Delfin ostaja, kot doslej, namenjeno centralni dejavnosti. Novost je, da OPN v usmeritvah za bodoče podrobne prostorske načrte na tem območju omejuje skladno z zakonom možnost stanovanjske gradnje na največ 50 odstotkov in ne dopušča gradnje stanovanj v pritličju stavb. Na ta način se varuje javni mestotvorni značaj območja," pojasnjujejo na Občini Izola.

Ob tem poudarjajo, da bo odločitev, ali na tem območju graditi stanovanja, v rokah občinskih svetnikov, ko se bo za to območje sprejemal OPPN. "To v naravi pomeni, da bo lahko na tem območju zgolj odstotek stanovanj ali pa tudi nobenega. Zato je interpretacija, da OPN neposredno predvideva 50 odstotkov stanovanj, zavajajoča," dodajajo na občini.

Za območje nekdanje Male opreme (IPA3) je v pripravi arhitekturni natečaj, preko katerega iščejo najboljšo rešitev za umestitev kulturnega centra. Istočasno poteka sprejem OPPN za to območje, ki bo najboljšo rešitev tudi vključeval. Območje bo namenjeno kulturnemu centru z zunanjim prireditvenim prostorom, "in ne gradnji največjega apartmajskega naselja v Izoli".

Občina Izola: večji lastniki so predlagali, da se na območju Delamarisa in ladjedelnice omogoči gradnja stanovanj

Za območje Arga (IPA4) arhitekturni natečaj še ni bil izveden, na urbanistični delavnici pa je bila izbrana rešitev, ki ob nekdanji tovarniški dimnik umešča muzej ribiške industrije in hotel. "Tudi na tem območju gradnja apartmajskega naselja ni predvidena," poudarjajo na izolski občini.

V javni razgrnitvi OPN so večji lastniki predlagali, da se na območju Delamarisa in ladjedelnice omogoči gradnja stanovanj in tudi načrti, ki so veljali do sprejema OPN, so gradnjo dopuščali tako na območju ladjedelnice, Delamarisa, Arga, Male opreme in Hotela Delfin. Izolski župan Danilo Markočič je vse predloge zavrnil in ohranil namensko turistično rabo, ki gradnjo stanovanj prepoveduje.

Kot poudarjajo na izolski občini: "OPN vzpostavlja pregledno in varno prostorsko pravno stanje na celotnem območju občine. V primeru, da OPN ne bi bil sprejet, bi to omogočalo gradnjo stanovanj tudi na območjih, ki jih OPN namenja izključno turizmu, brez izvedbe predhodnih javnih natečajev. Občina Izola ima s sprejetjem OPN vse elemente in strokovna izhodišča, ki omogočajo nadaljnje spremembe in celovito načrtovanje prostora ter obenem varuje staro mestno jedro."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kolibri123 |  17 .07. 2021 ob  06: 56
Izola izgublja svojo sproščeno mediteransko mentaliteto in se spreminja v zagaman zaostal postaran desničarski pašaluk. Ne, niso turisti, zdaj so to volilci.
Cazzimperio  |  14 .07. 2021 ob  17: 41
Gradbinci hitijo.
Njih ne zanima Izola in Izolai. Ustavite gradnjo pri zgodovinskem visokem lepem dimniku vsaj za pet let. Da se misli razbistrijo.
Tpc Livade je pozidal Gigi Gigi
Artu |  14 .07. 2021 ob  15: 34
15
Izolani in ostali pogresajo v Izoli urejene rekreacijske povrsine (družine, otroci), urejene parke in ograjene povrsine za pse (tako kot je to urejeno v Kopru) V Izoli se mi zdi da vselej dajejo prednost apartmajskim naseljem…
anton |  14 .07. 2021 ob  12: 14
23
... žal se načrtuje samo razne pozidave, nihče od odgovornih se ne poglobi kaj vsaka sprememba prinese nam, domačinom, boljšo ali slabšo kvaliteto življenja ... žal, sem do sedaj z vsako spremembo doživel večinoma slabšo kvaliteto življenja ... naj se prvo poskrbi za težavo s parkirnimi mesti, ze sedaj so kopališča premajhna, športno rekreacijski centri za domačine ne obstajajo ... in še in še ...
vseved |  14 .07. 2021 ob  11: 58
Kaj pmeni divja gradnja in mafijska posla si lahko ogledate na primeru Budve.
Pjero Shriba |  14 .07. 2021 ob  11: 28
25
Lepo.
Vsaj na startu se ne bo ponovila una sramota od TPC Livade, kjer je kljub neverjetnim obljubam nastalo "žabarsko" naselje.