Tina Maze v Leviju med favoritinjami za slalomsko zmago

Svetovni pokal v alpskem smučanju se bo po tradicionalnem ledeniškem uvodu v Söldnu nadaljeval danes z žensko slalomsko tekmo v finskem Leviju, kjer bo skušala lanska skupna zmagovalka Tina Maze popraviti vtis po veleslalomskem spodrsljaju; v Söldnu je bila šele 18. V Leviju bosta nastopili še Maruša Ferk in Katarina Lavtar.

V nedeljo bo na programu moški slalom, na katerem bosta slovenske barve zastopala Mitja Valenčič in Matic Skube.

Na stavnicah kot možna zmagovalca najvišje kotirata Američanka Mikaela Schiffrin in Avstrijec Marcel Hirscher (kvota 2,5). Takoj za Schiffrinovo je že Tina Maze (5,5), sledita pa Avstrijka Marlies Schild (6,5) in domačinka Tanja Poutiainen (8,5), ki je okrevala po lanski poškodbi kolena. Za nedeljski moški slalom naj bi imela možnosti za stopničke še Šved Andre Myhrer (5,00) in Frencoz Alexis Pinturault (8,0).

Tina Maze je v blogu na svoji spletni strani pred tekmo v Leviju vse povabila, da naj pridejo v biser narave, v Slovenijo, na koncu pa dodala: "Nam, ki živimo v tem raju, pa predlagam več dejanj z le dobrim namenom. Tako bodo čudovito naravo krasile še boljše vezi med ljudmi."

V Leviju tri Slovenke

Slovenija je imela za žensko tekmo v Leviju tri mesta, za dve pa so potekale interne kvalifikacije. Na vseh treh treningih v Leviju si je nastop najprej zanesljivo izborila Ferkova, v izenačenem dvoboju med Ano Bucik in Katarino Lavtar pa si je slednja z minimalno prednostjo priborila zadnje prosto mesto. Ženski trener tehničnih disciplin Denis Šteharnik je dejal, da je v slalomu zelo napredovala tudi Tina Robnik.