Tina Maze osvojila tretje mesto na slalomu v Leviju

Črnjanka Tina Maze je bila tretja na slalomu za svetovni pokal alpskih smučark v Leviju na Finskem.

V finalno vožnjo se nista uvrstili Slovenki Maruša Ferk, ki je končala na 44. mestu, in Katarina Lavtar, ki je bila 46.

Prepričljivo je zmagala Američanka Mikaela Shiffrin (1:55,07), druga je bila Nemka Maria Höfl Riesch, ki je zaostal več kot sekundo (+1,06), Mazejeva pa je prve zmagovalne stopničke v Leviju osvojila z zaostankom 1,61 sekunde.

Tina se vrača

Mazejeva, ki je bila razočarana po 18. mestu na veleslalomu, s katerim se je konec oktobra začela nova sezona svetovnega pokala, je na drugi tekmi dokazala, da je še vedno na vrhunski ravni, s katero je v prejšnji zimi s številnimi rekordi osvojila veliki kristalni globus. V Leviju je pred tem najvišje mesto osvojila prav v minuli zimi, ko je bila četrta.

Po prvi vožnji druga

Tina Maze je bila druga po prvi vožnji, ko je za vodilno Shiffrinovo zaostala 52 stotink sekunde. Tretji sta bili Maria Höfl Riesch in presenetljivo njena rojakinja Marina Wallner (+0,69). Črnjanka si je s tem prismučala dobro izhodišče pred finalom. Še posebej zato, ker so ostale najboljše s startne liste zaostale več kot sekundo za Shiffrinovo. Tako je bila kar dolgo tretja Avstrijka Kathrin Zettel (+1,19), v nadaljevanju pa jo je prehitela kopica tekmovalk z zelo visokimi startnimi številkami in Zettlova je nazadovala na 14. mesto.

Tako se je na tretje mesto za Mazejevo sprva zavihtela Maria Höfl-Riesch, ki je bila v Leviju že trikrat prva in je branila lansko zmago. Ko je že kazalo, da je tekme konec, pa se je s številko 63 s Höfl-Rieschevo izenačila Marina Wallner. Najboljša Avstrijka pa je bila prav tako presenetljivo Christina Ager (+0,70), ki se je na peto mesto povzpela s startno številko 53. Osemnajstletna Tirolka si je svoj prvi nastop v svetovnem pokalu priborila v internih avstrijskih kvalifikacijah.

Ko je Agerjeva prispela v cilj finalne vožnje, je prevzela vodstvo in presrečna z visoko dvignjenimi rokami proslavila svoj največji uspeh v karieri (4.). Prehitele so jo le tri vrhunske tekmovalke, ne pa tudi Wallnerjeva, ki je zdrsnila iz deseterice in svoj prvi nastop v svetovnem pokalu končala na 16. mestu, mesto pred Zettlovo.

Mlada Američanka brez konkurence

Osemnajstletna Shiffrinova, lanska skupna slalomska zmagovalka in svetovna prvakinja v tej disciplini, je znova prepričljivo ugnala konkurenco. Maria Höfl Riesch je dokazala, da bo skušala tudi letos ponoviti uspehe, ki so ji v prejšnji zimi zagotovili drugo mesto v skupnem seštevku pokala. Odleglo je tudi Mazejevi, ki je sedaj že peta v skupnem seštevku pokala (73 točk). Vodi Shiffrinova (140) pred Švicarko Laro Gut, zmagovalko Söldna (100), Zettlovo (96) in Höfl Rieschevo (80).

Avstrijka Marlies Schild, ki je v svetovnem pokalu dosegla že 33 slalomskih zmag, je po poškodbi kolena nastopila prvič po 11 mesecih in bila na prvi progi pol minute, preden je odstopila. Lov na rekordnih 34 slalomskih zmag Švicarke Vreni Schneiders bo nadaljevala na naslednjem slalomu decembra v Courchevelu. "Me pa čaka še veliko dela. Shiffrinova in Mazejeva sta kljub ekstremnemu slalomu, ko je bilo potrebno imeti tudi nekaj sreče z vetrom, nastopili izvrstno, sama pa sem že po 17 sekundah zaostala za sekundo. Tako pač ni mogoče kaj pametnega doseči," je menila Schildova.

Jutri med količki še moški

V nedeljo bo v Leviju še moški slalom, na katerem bosta slovenske barve zastopala Mitja Valenčič in Matic Skube, nato pa se bo bela karavana preselila v Severno Ameriko. Smučarke se bodo najprej pomerile v ameriškem Beaver Creeku, kje bosta 27. in 28. novembra najprej treninga smuka, nato pa bodo do 1. decembra še tri tekme hitrih disciplin.