TERORISTI NAPADLI POROKO: Več kot 60 mrtvih, 180 ranjenih

Kronika

V eksploziji med poročno slovesnostjo v Kabulu je bilo v soboto zvečer ubitih več kot 60 ljudi, številni pa so ranjeni. Razstrelil naj bi se samomorilski napadalec. Gre za najbolj smrtonosen napad v Afganistanu v zadnjih mesecih. Odgovornosti za napad je prevzela teroristična skupina Islamska država (IS).

Po dosedanjih informacijah afganistanskega notranjega ministrstva je bilo v eksploziji ubitih najmanj 63 ljudi, še 182 pa je ranjenih. Med njimi je tudi veliko žensk in otrok, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Afganistanske poroke so sicer običajno množični dogodki, ki se jih udeležuje več sto, včasih celo več tisoč ljudi. Ker običajno nimajo strogih varnostnih ukrepov, so pogosta tarča terorističnih napadov.

Običajno poroke potekajo v velikih industrijskih halah, kjer so moški praviloma ločeni od žensk in otrok. Na tej poroki je eksplodiralo v moški sekciji, navajajo priče. Kot še dodajajo priče, naj bi šlo za šiitsko poroko. Šiiti so v Afganistanu pogosto tarča skrajnih sunitskih skupin, kot je na primer Islamska država. Ta skupina je kasneje tudi prevzela odgovornost za napad. Sporočila je, da je napad na "veliko zborovanje heretikov" izvedel njihov samomorilski napadalec. Ob prihodu varnostnih sil na območje eksplozije pa so nato njihovi borci aktivirali še eksploziv v avtomobilu, parkiranem na območju, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili iz te skrajne skupine.

Avtentičnosti tega sporočila zaenkrat še ni mogoče potrditi, je pa objavljeno na spletnih straneh, ki jih ta skupina običajno uporablja za širjenje svojih sporočil, še navaja dpa. Afganistansko notranje ministrstvo je zaenkrat potrdilo le, da se je med gosti poročnega slavja najverjetneje razstrelil samomorilski napadalec. Da bi prišlo še do eksplozije avtomobila bombe, pa zaenkrat niso ne potrdili ne zanikali.

Do napada je sicer prišlo sredi pogajanj med ZDA in talibani v Katarju o prekinitvi ognja v Afganistanu in umiku tujih vojakov iz te države. Talibani so že zanikali, da bi bili vpleteni v napad, še poroča AFP.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija