TAKO SO SE NA SMRT KOBEJA ODZVALI NAŠI KOŠARKARJI: "S stilom igre in zmagovalno mentaliteto je bil idol te generacije"

Svet

Miren nedeljski večer je pretresla novica o nepričakovani smrti legendarnega ameriškega košarkarja Kobeja Bryanta, ki je skupaj s 13-letno hčerko in še sedmimi ljudmi umrl v tragični helikopterski nesreči v Kaliforniji.

V najmočnejšo košarkarsko ligo je bil Bryant izbran na naboru pri komaj sedemnajstih letih, prvo tekmo v NBA je odigral pri osemnajstih, pri devetnajstih je bil že v družbi najboljših na tekmi vseh zvezd. Ko je pri enaindvajsetih letih napovedal, da se bo poročil, je pripomnil: "Vse rad počnem mlad." Umrl je star 41 let.

"Črna mamba", kot se je sam poimenoval, bo zapisana v zgodovino kot lovka na številne rekorde v najmočnejši košarkarski ligi. Nedvomno pa se je Bryant v zgodovino zapisal tudi kot eden najboljših in najbolj tekmovalnih košarkarjev vseh časov, ki je v dvajsetih sezonah v NBA petkrat osvojil naslov.

Kobe Bryant

Kobe je nedvomno pustil neizbrisen pečat v košarki, navdihnil pa je tudi celo generacijo športnikov. Da je res tako, pričajo tudi ganljivi zapisi slovenskih košarkarjev, ki so preplavili družbena omrežja.

Luka Dončić, ki se je z Bryantom srečal nedavno na eni izmed tekem, kjer ga je Američan nagovoril v slovenščini, fotografiral pa se je tudi z njegovo hčerko Gianno, je bil med prvimi športniki, ki je reagiral na tragično vest. Nekaj minut pred deveto zvečer po slovenskem času, ko še ni bilo povsem jasno, ali je vest resnična, je Dončić tvitnil: "Pa saj so ne more biti res!!" Dobro uro kasneje se je znova oglasil; pripel je fotografijo s hčerko Byanta, ki je umrla v helikopterski nesreči in zapisal: "To je zelo žalostno RIP".

Goran Dragić je objavil fotografijo, na kateri se objema z Bryantom in zapisal: "Mir in moč družini Bryant ter ljubiteljem košarke po vsem svetu. Počivaj v miru #MambaMentality."

Koprčan Vlatko Čančar se je spominil, da je Bryanta spremljal kot otrok iz Slovenije, zraven pa sanjaril o igranju v ligi NBA. "Danes sem tukaj, hvala za te sanje!" je zapisal 22-letnik iz Kopra in Bryantovi družini izrazil sožalje.

Slovenski reprezentant Aleksej Nikolić je poudaril, da gre za žalosten dan za košarkarski in tudi ves športni svet: "Kobe nam je dal tako veliko in imel še ogromno za dati. Spomini, vrhunski trenutki, znanje, ki si nam jih dal, ne moremo opisati z besedami. Počivaj v miru Kobe Bryant! Za vedno boš živel v naših srcih!"

S preprostim R.I.P. (počivaj v miru), se je odzval tudi Matic Rebec.

Kako je košarkarska legenda vplivala na primorske košarkarje smo hoteli povprašati v Košarkarskem klubu Koper Primorska, a so fantje zaradi današnje tekme prezasedeni. Pogovorili pa smo se z njihovim menedžerjem Goranom Jagodnikom, tudi nekdanjim slovenskim reprezentantom, ki nam je povedal, da so novico o Bryantovi smrti v klubu izvedeli takoj po včerajšnji tekmi v Stožicah.

"Mislim, da je bil po Michaelu Jordanu najboljši košarkar vseh časov. S stilom igre in zmagovalno mentaliteto je bil idol te generacije, zmagovalec pa tudi zunaj košarkarskega igrišča. Košarkarski svet je izgubil enega velikega človeka," je dejal Jagodnik, ki Bryanta sicer žal nikoli ni spoznal v živo, a je vseeno prepričan, da je mnogim spremenil način življenja in razmišljanja v košarki.

Goran Jagodnik

Posebne inspiracije mu sicer ni predstavljal, ker je sam nekoliko starejši, "ampak njegova igra, njegove poteze na igrišču so ga postavile ob sam bok Jordana. Pokazala sta nam, kaj je poezija v košarki."

Svojo žalost ob Bryantovi smrti je izrazil tudi legendarni Michael Jordan. "Besede ne morejo opisati bolečine, ki jo čutim. Oboževal sem Kobeja, bil mi je kot brat. Veliko sva se pogovarjala in pogrešal bom te najine pogovore. Bil je izjemen tekmovalec, eden od največjih. In izjemen oče."

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija