Tajsko sodišče zavrnilo zahtevo opozicije za razveljavitev volitev

Tajsko ustavno sodišče je danes zavrnilo zahtevo glavne opozicijske Demokratske stranke o razveljavitvi volitev, ki so jih spremljali protivladni protesti. Sodišče je ocenilo, da zahteve za oceno ustavnosti ne bo obravnavalo, ker ni zadostne osnove.

Tajska opozicija je v začetku februarja na ustavnem sodišču v Bangkoku vložila zahtevo za razveljavitev parlamentarnih volitev, ki so potekale 2. februarja, ker volitve zaradi blokad volišč niso uspeli izvesti v istem dnevu. Zahtevali so tudi razpustitev vladajoče stranke Pheu Thai premierke Yingluck Shinawatra in prepoved opravljanje javnih funkcij predstavnikom stranke za pet let.

Opozicijska Demokratska stranka, ki že približno 20 let ni osvojila večine, je bojkotirala februarske predčasne volitve, ki jih je premierka sklicala, da bi pomirila že tri mesece trajajoče množične proteste v državi. Blokirali so tudi dostop do volišč, zaradi česar bodo morali na več voliščih volitve ponoviti. Številni podporniki vladajoče stranke so vseeno odšli na volišča.

Na Tajskem so pred tremi meseci izbruhnili protesti proti vladi Yingluck Shinawatra. V spopadih je bilo ubitih najmanj deset ljudi, več sto je bilo ranjenih. Po odstavitvi Thaksina, ko so leta 2010 njegovi podporniki prišli na ulice in zahtevali nove volitve, pa je bilo v uličnih spopadih in ob posredovanju vojske ubitih več kot 90 ljudi. Skoraj 1900 je bilo ranjenih.