Nemški zunanji minister svari pred zaostrovanjem v Ukrajini

Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier, ki se mudi na obisku v Moskvi, je posvaril pred zaostrovanjem boja za oblast v Ukrajini, vse strani pa je pozval k zmernosti. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ob tej priložnosti ponovil svojo kritiko na račun EU in ZDA, ki se po njegovem vmešavata v ukrajinske zadeve.

"Nihče ne bi smel imeti interesa za prižig ognja na zažigalni vrvici tega soda smodnika," je po srečanju z ruskim kolegom dejal Steinmeier. "Sedaj je predvsem na sprtih strankah v Kijevu, da najdejo izhod iz krize," je dodal.

Steinmeier je ob tem posvaril pred lomljenjem kopij na hrbtu Ukrajine. "To je stanje, ki ni dobro ne za razvoj Ukrajine, ne za odnose med Rusijo in EU," je izpostavil. "Oddaljiti se moramo od ideje, da je Ukrajina del geopolitične šahovske igre," je menil. Rusija in EU bi morali po mnenju nemškega ministra Ukrajini dati možnost, da si opomore brez nenehnega pritiska odločitve za eno ali drugo stran.

Lavrov je bil znova kritičen do EU in ZDA. "V Kijev pridejo nepovabljeni in skušajo pregovoriti ukrajinsko vodstvo v sprejem odločitve, ki jo zastopata ZDA in EU. Mislim, da ni niti korektno, niti vljudno govoriti o 'svobodni izbiri' in dnevno pošiljati odposlance," je izpostavil. Moskva je po besedah Lavrova za mednarodno posredovanje le v primeru, da si bi tega želeli tako ukrajinska vlada kot tudi opozicija.