Tajska princesa v Rizibizi

Kulinarika

V okviru obiska Slovenije in promocijskega tedna tajske kuhinje v naših krajih je tajska princesa Soamsawali, za katero pravijo, da je kralju Bhumibolu najbližja in najljubša vnukinja, obiskala s spremstvom portoroško restavracijo Rizibizi. 

Zakaj se je odločila za Rizibizi, obstaja več teorij. Po eni naj bi jo prepričala zmaga restavracije na nedavni prireditvi Sladka Istra, kjer je Rizibizi prejel prvo nagrado za najbolj izvirno sladico, po drugi naj bi pribočnike njenega veličanstva, ki skrbijo za skoraj vsak njen korak, prepričalo članstvo restavracije v prestižnem evropskem združenju Jeunes Restaurateurs d'Europe.

Ker gre za kraljevo glavo, je igral pomembno vlogo protokol. Tri ure pred prihodom prinese sta obiskala prizorišče varnostnika. Četrt ure pred njenim veličanstvom so prišli povabljenci – vseh skupaj jih je bilo kar 50. Nato sta na parkirišče zapeljala dva črna potniška kombija z najožjim princesinim spremstvom – vključno z zvezdniškim tajskim kuharjem McDangom, ki se mu po žilah prav tako pretaka modra kri. Sledila je še ena črna limuzina in mercedes razreda S s princeso. Voznik je limuzino z milimetrsko natančnostjo zaustavil med varnostnikoma, ki sta diskretno osvetljevala prostor ob avtomobilu, iz katerega sta veličanstvo Soamsawali po vljudnostnem priklonu pospremili proti restavraciji podanici. Sledil je vljudnostni pozdrav kuharjev in strežnega osebja, kjer se je princesa rokovala s kuharskima šefoma restavracije Rizibizi. Slikanje ni bilo zaželeno!

Rahlo nenavaden je bil meni. Zahteva tajske delegacije je bila jasna: nič morskega, nič sadja in nič oreščkov. Kuharska mojstra Janko Franetič in Tomaž Bevčič sta pripravila za tajsko delegacijo potočne rake na solatni posteljici z nektarino, kakijem in hrustljavim pršutom, slastno korenčkovo kremno juho s pomarančo in skuto, domače fuže s tartufi, file postrvi v foliji s suhim paradižnikom, olivami, baziliko in mediteranskimi začimbami ter za veliki finale čokoladni souffle. Na koncu se je princesa Soamsawali s prefinjeno mero tajske elegance zahvalila ekipi restavracije Rizibizi za nepozaben večer, ki ga bo, kot se je izrazila, še dolgo nosila v svojih mislih.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Njami |  17 .10. 2013 ob  10: 54
-1
Treba provat...ce tako visoki gosti tam jejo...oni ze vejo :)