SVEŽE IN DOMAČE: Več kot dovolj razlogov, zakaj se odločiti za "marendo" od lokalnega kmeta

Koper

Se kdaj sprašujete, kako so naše babice in dedki oz. prababice in pradedki živeli brez hrane iz vseh koncev sveta? Kakšni so bili njihovi jedilniki? Kakšen je bil okus hrane? Kaj pa kuhamo danes? Kako se razlikujejo okusi?

Včasih so večino prehrane pridelali doma, kdor te možnosti ni imel, pa je po svojo hrano šel na tržnico. V obeh primerih so imeli na voljo sezonsko in lokalno pridelano hrano. V obeh primerih so skoraj stoodstotno vedeli, kaj uživajo.

Uživali so samo tisto kar je bilo na voljo, jedilniki so bili pestri, saj jih je to, da niso skozi vse leto razpolagali z vso hrano, prisililo v to, da so v vseh sezonah jedli raznoliko hrano. Danes ima redkokdo možnost svoje pridelave hrane, pa tudi za nakupe na tržnici imamo vse manj časa.

Hrano si naročamo že preko spletnih aplikacij. Ne moremo je preveriti, zaupamo lahko samo oglasom trgovskih gigantov, v katerih nas prepričujejo, da je njihova hrana vselej najbolj kakovostna, zdrava in cenovno najugodnejša ter se prodaja po najnižjih cenah.

Že sama kmečka pamet nam lahko pove, da visoko kakovostno hrano ne moremo kupiti po najnižji ceni!

Pridelovalci, ki tržijo preko KZ Agrarie Koper, so pod stalnim strogim nadzorom pristojnih služb. Vključeni so v sheme kakovosti, kot so integrirana pridelava, ekološka pridelava in izbrana kakovost.

Prav bližina njiv nam omogoča, da v trgovinah Agrarie dobite v roku 24 ur svežo zelenjavo.

Pozanimajmo se o poreklu in kakovosti!

Cena lokalne prehrane je mogoče malenkost višja, vendar na dolgi rok je cenejša. Ko kupujemo sezonske pridelke, se moramo zavedati, da s tem koristimo sebi in okolju, v katerem živimo. Ena najbolj očitnih prednosti lokalne, sezonske hrane sta njena svežina ter poln in pristen okus. Hrana, ki se pridela pod umetno osvetlitvijo, vplivom kemikalij, ki je obrana, preden dozori, izpostavljena dolgim prevozom in skladiščenjem, umetnemu dozorevanju, izgublja pravi okus, hranilno vrednost in tudi svežino. Zelenjavo in sadje uživamo zaradi njihove visoke hranilne vrednosti, saj nas sicer nasitijo le za kratek čas. So zelo primerni v dietni prehrani. Mnogi pozabljajo na to in se ne zavedajo, da velikanski dar narave zapravljajo s tem, ko ne uživajo svežih vrtnin ali jih kuhajo predolgo.

Sadje in zelenjava, ki imata dolgo transportno pot, imata manj vitaminov A, B, C in E.

Lokalno sadnje in zelenjava sta izpostavljena krajšim prevoznim potem, zaradi česar obdržita višje hranilne vrednosti in vsebujeta manj aditivov (konzervansov, barvil) in pesticidov.

Značilnost sezonske hrane je, da je obrana v polni tehnološki zrelosti, ima več antioksidantov, vitaminov in ostalih hranilnih snovi, potrebnih za zdravje.

Poleg tega, da poskrbimo zase, ko kupujemo lokalno, poskrbimo tudi za skupnost in okolje, v katerem živimo. Tako prispevamo k ohranjanju števila delovnih mest v našem okolju, podpremo lokalne kmete in okolje, zviša pa se tudi stopnja samooskrbe. Pri krajšanju prevozih poti se zmanjša tudi uporaba embalaže, s čimer prispevamo k čistejšemu okolju, v katerem živimo.

Istra nam s svojim podnebjem in lego v  mesecu novembru ponuja še veliko sezonskih pridelkov.

Zadružniki Kmetijske zadruge Agraria Koper so letos spet pridelali paleto sadja in zelenjave, ki nam bo popestrila jesenska kosila in "marende".

Sveže, domače in lokalno lahko uživamo: brokoli, cvetačo, por, cikorjo, blitvo, špinačo, različne solate in radiče, svež kaki, nešplje, jabolka, sveže in kislo zelje, buče.

Se vidimo v Agrariji!

Deli novico: