'SUMLJIVE' PODRAŽITVE PRI GRADNJI ZD LUCIJA: Zmotna presoja geomehanika naj bi Pirančane stala dodatnih 150 tisočakov

Piran

Potem, ko je na novo zgrajeni prizidek ZD Lucija že dobil uporabno dovoljenje in se je začela druga faza gradnje, piranski občinski svetnik iz Gibanja za občino Piran (GZOP) Kristijan Cerovac opozarja na domnevne napake pri gradnji, ki so že podražile prvo fazo gradnje. Cerovac je član gradbenega odbora ZD Lucija in se zdaj sprašuje, ali se bo podražila tudi drugi faza gradnje ter iz kakšnega razloga. V prvi fazi naj bi šlo za zmotno presojo geomehanika.

Kristjan Cerovac

"Glede na dejstvo, da smo bili člani gradbenega odbora ZD Lucija v prvi fazi vključeni šele pred zaključkom gradnje, se sprašujem, kdaj nas bodo povabili sedaj, v drugi fazi. Pri prvi fazi gradnje smo bili namreč seznanjeni, da se je zaradi zmotne presoje geomehanika pri temeljih prizidka gradnja podražila za 116 tisočakov," pojasnjuje Cerovac. Ob tem opozarja na člen iz pogodbe, ki določa, da odstopanja v vrednosti do 10 odstotkov cene ne spremenijo.

"Res me zanima, koliko takšnih zmot bo v drugi fazi. Finančno vprašljiva je tudi lesena konstrukcija, ki 'krasi' fasado novega dela," še poudarja Cerovac.

Kot pojasnjujejo na piranski občini, jim je izvajalec del poslal zahtevek za plačilo dodatnih stroškov, ki naj bi izvirali iz zmotne geomehanske presoje, a je občina zahtevek v celoti zavrnila

"Seznanjeni smo z oceno, ki izhaja po interpretaciji izvajalca iz napačne geomehanske presoje. Po slednji naj bi šlo pri gradnji temeljev v prvi in drugi fazi za dodaten strošek v višini okoli 150.000 evrov. A kot rečeno, gre za oceno izvajalca, s katero se piranska občina ne strinja!" poudarjajo na piranski občini. Kot dodajajo, bodo sledili politiki dobrega gospodarjenja in bodo izkoristili vsa sredstva, da investicija ne bo presegla predvidenih proračunskih sredstev.

Prva faza gradnje novega piranskega zdravstvenega doma je bila končana 25. oktobra, 9. novembra je objekt dobil uporabno dovoljenje. Zgradili so novogradnjo na zahodnem delu starega objekta ob Cesti solinarjev in parkirišče s 100 dodatnimi parkirnimi mesti. Piranska občina je za to plačala 1,46 milijona evrov brez DDV.

V drugi fazi bodo zgradili nadomestno gradnjo na območju sedanjega zdravstvenega doma in objekta nato združili z glavnim vhodom. Vrednost investicije novega zdravstvenega doma je bila ovrednotena na 4,26 milijona evrov brez DDV. Gradbena dela izvajata Grafist in Lumar.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Darko |  14 .11. 2019 ob  19: 33
kaj pa ste pričakovali?
pocenitve?
Tiramola  |  14 .11. 2019 ob  17: 10
10
Ko je GRAFIST zraven ni nobene pocenitve.
Kvečjemu je vse skupaj dražje.
Tudi na Seči so odkrili glino in bo pristanišče dražje.
Genio odpri na široko oči.