STRELA UDARILA V KRAŠKI GRAD: Odkrušila stolp, poškodovanih več streh in vozil (FOTO)

Kronika

Petkova močna nevihta je poškodovala Štanjelski grad v občini Komen. Predsednik PGD Komen Marko Adamič je pojasnil, da je strela udarila v kamniti stolp gradu in odkrušila del stolpa. Gasilci so posredovali naslednji dan in zadevo sanirali, zdaj je vse po nadzorom, je dejal. Po prvih ocenah je škode za več kot 30.000 evrov.

"Že v petek zvečer, nekaj pred polnočjo, smo dobili klic iz občine Komen, da je strela udarila v kamniti, vzhodni stolp Štanjelskega gradu in odkrušila del stolpa. Tja smo poslali poveljnika civilne zaščite, ki si je zadevo ogledal skupaj z županom Komna," je dejal predsednik Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Komen Adamič.

Dogovorili so se, da bodo gasilci posredovali naslednji dan, ko bo lepše vreme, saj zaradi dežja in teme ni bil možen dostop do stolpa in do ostalih streh. Razmere tudi niso bile tako kritične, da bi bila ogrožena človeška življenja, je dejal.

Naslednji dan, v soboto, so gasilci odšli na teren in ugotovili, da je treba del stolpa oz. pol metra tega kamenja zaradi varnosti še odstraniti. To so po besedah Adamiča tudi storili. Kot je pojasnil, bo treba dodatno porušiti in na novo zgraditi tudi poškodovani del grajskega stolpa.

Gasilci PGD Komen so po njegovih besedah nudili pomoč tudi sosedom, saj je kamenje poškodovalo strehe šestih hiš, pa tudi štiri parkirana vozila. "Nekaj gospodinjstev je ostalo tudi brez električne energije. Po prvih ocenah se materialna škoda suče okoli 30.000 evrov," je dejal Adamič. Dodal je, da je na intervenciji sodelovalo 16 gasilcev s tremi vozili, delavci režijskega obrata občine Komen in poveljnik civilne zaščite.

Krajani sicer po njegovih besedah ne pomnijo, da bi strela že kdaj udarila v grajski stolp.

TEHNIČNA POMOČ, ŠTANJEL 03. 08. 2019 ob 09:26 uri ReCO Postojna nas je obvestil, da je v vasi Štanjel, v starem...

Posted by PGD Komen on Saturday, August 3, 2019

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija