ŠTEVILO SAMOZAPOSLENIH, KI SO ZAPRLI DEJAVNOST, SE JE TA MESEC PODVOJILO: Bo mesečni temeljni dohodek ustavil trend?

Slovenija

Čeprav so konec marca začeli veljati prvi državni ukrepi zoper posledice epidemije koronavirusa, se je tako marca kot prvih 10 dni aprila število tistih, ki so prenehali opravljati dejavnost, medletno približno podvojilo. Od 11. aprila lahko sicer nekateri zaprosijo za mesečni temeljni dohodek. Ali bo to ustavilo izpise, bo jasno kmalu.

Marca se je iz poslovnega registra izpisalo 2088 samostojnih podjetnikov, kar na medletni ravni predstavlja 82,2-odstotno rast števila tistih, ki so prenehali opravljati dejavnost, na mesečni pa 99,4-odstotno, je razvidno iz podatkov, ki jih objavlja Agencija RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

29. marca je začel veljati zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov, ki je ponudil prvo pomoč samozaposlenim, in sicer odlog plačila socialnih prispevkov za april, maj in junij letos, a najdlje do 31. marca 2022.

To očitno ni prepričalo samostojnih podjetnikov, saj se je trend izpisov ta mesec nadaljeval. Od 1. do 10. aprila, ko so na voljo zadnji podatki, je dejavnost prenehalo opravljati 567 samostojnih podjetnikov. To glede na enako obdobje aprila lani predstavlja 129,6-odstotno rast, glede na enako obdobje marca letos pa 87,7-odstotno rast odjavljenih iz poslovnega registra.

Ali se slaba statistika kopiči tudi po 11. aprilu, ko je začel veljati prvi protikoronski zakon, bo razvidno čez nekaj dni, ko bodo na spletnih straneh Ajpesa dostopne sveže številke.

Mega zakon za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu, prizadetemu v epidemiji, je samozaposlenim omogočil pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka, in sicer 350 evrov za marec ter po 700 evrov za april in maj. Aprila in maja pa jim ne bo treba plačati socialnih prispevkov.

Finančna uprava RS (Furs) je do danes prejela že 30.000 izjav, na podlagi katerih se samozaposlene osebe, družbeniki, verski uslužbenci in kmetje, ki zaradi epidemije covida-19 ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu, potegujejo za omenjeni dohodek.

Kot so opozorili v Ajpesu, bi lahko sicer o razlogih za povečanje ali zmanjšanje števila zaprtih s. p. na posamezne dneve lahko le ugibali, saj samostojni podjetniki niso dolžni pojasnjevati razlogov za zaprtje, prav tako Ajpes ne spremlja razlogov za zmanjšanje števila izbrisanih s. p..

Na vprašanje, ali je mogoče marca in aprila prišlo do vnovičnih prijav samostojnih podjetnikov, ki so se iz registra najprej izpisali, so odgovorili, da vsak, "ki odpre s. p., začne poslovati kot nov poslovni subjekt z novo matično številko brez povezave na morebitni predhodno zaprti s. p. istega nosilca dejavnosti". Ajpes tako ne loči znova odprtih od novih odprtih s. p..

So pa v Ajpesu navedli, da je bilo marca na novo registriranih 1285 s. p.. To je nekaj manj kot februarja, ko jih je bilo 1422, in januarja, ko jih je bilo 1511. V prvi polovici aprila (do vključno srede), je bilo novih s. p. 218.

Medtem pa Zavod RS za brezposelnost beleži velik porast brezposelnosti. Potem ko se je v evidenco brezposelnih marca na novo prijavilo 7848 oseb, se jih je v aprilu samo do vključno srede 9041. V sredo je bilo registriranih brezposelnih 85.067, medtem ko jih je bilo 1. aprila 78.660, je razvidno iz neuradnih podatkov zavoda.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija