Stečaj Probanke in Factor banke bi ogrozil celoten bančni sistem

Banka Slovenije se je po besedah guvernerja Boštjana Jazbeca za nadzorovano likvidacijo Probanke in Factor banke odločila, da ne bi ogrozili celotnega bančnega sistema. Preostale banke bi morale zagotoviti več 100 milijonov evrov, ki pa jih nimajo, je v DZ, ki danes obravnava problematiko likvidacije obeh bank, dejal Jazbec.

"V primeru stečaja Probanke in Factor banke bi prišlo do prevelike obremenitve za finančno stabilnost v preostalem delu bančnega sektorja, ki ni v najboljšem stanju," je na izredni seji DZ, katere sklic je zahtevala poslanska skupina SDS, pojasnil guverner Banke Slovenije. V tem primeru bi bile do konca postopka stečaja zamrznjene vse vloge nad 100.000 evrov, med katerimi pa so tudi vloge države in občin, predvsem primorskih in štajerskih.

Denar bi morala zagotoviti država

V obeh bankah je za 631 milijonov evrov depozitov, od tega je zajamčenih vlog pod 100.000 evrov za 400 milijonov evrov, denar za njihovo izplačilo pa bi morale denar prispevati ostale banke v Sloveniji. "Banke tega denarja nimajo, zato bi ga v vsakem primeru morala zagotoviti država," je dejal Jazbec.

Ukrepanje Banke Slovenije je bilo tako usmerjeno predvsem v zagotavljanje varnosti varčevalcev v obeh bankah. Probanka in Factor banka imata skupaj 35.000 varčevalcev, katerih vloge v povprečju znašajo 11.000 evrov.

Za nadzorovano likvidacijo so se odločili zgolj z vidika finančne stabilnosti

Tako stečaj kot likvidacijo obeh bank bi v vsakem primeru plačali davkoplačevalci, je ponovil Jazbec in dodal, da so se za nadzorovano likvidacijo odločili zgolj z vidika finančne stabilnosti in čim manjših stroškov za davkoplačevalce.

Ob tem je spomnil, da takoj ob odločitvi za nadzorovano likvidacijo obeh bank ni bilo slišati nobenih komentarjev. "Večina kritikov naše odločitve se je pojavila šele v ponedeljek popoldne, ko so ugotovili, da ni pritiska na ostale banke in je finančna stabilnost zagotovljena," je dejal.

Ali je finančna stabilnost zagotovljena, Jazbec še ne ve, saj stresni testi v bankah še potekajo. "Do tedaj pa je to po mojem mnenju edina pravilna odločitev, ki omogoča tudi čiščenje bilanc slovenskih bank ter daje vsaj malo možnosti za oživitev gospodarske rasti," je poudaril.

Banka Slovenije bo izpolnila vse zahteve

Jazbec je še zagotovil, da bo Banka Slovenije izpolnila vse zahteve, ki ji jih bo naložil DZ, vendar pa ji posredovanje nekaterih podatkov preprečuje zakon o bančništvu. Pobudniki seje namreč med drugim zahtevajo dokumentacijo o nadzoru obeh bank ter poimenski seznam oseb z depoziti nad 100.000 evrov ter izplačil nad tem zneskom.

Finančni minister Uroš Čufer pa je pojasnil, da so imeli na voljo le dve slabi izbiri: stečaj obeh bank ali nadzorovano likvidacijo, tretje možnosti ni bilo. "Tehtali smo med tem, kaj je manjše zlo," je dejal in dodal, da bi bili stroški v obeh primerih primerljivi. Pravzaprav so v primeru nadzorovane likvidacije stroški nekoliko manjši.

denar |  20 .09. 2013 ob  14: 45
naj vrnejo tisti, ki so ga pokradli!!!!! Banki sta privatni in zato davkoplačevalci nimamo nič s tem!!!!! Za neoliberalce država ni potrebna, vse ureja trg in zato ju država ne sme reševati!!!!!