STE VEDELI, DA IMAMO NA OBALI SVOJ TRIGLAV? In to prav poseben

Piran

Vsi vemo, da je Triglav najvišja gora v Sloveniji. S svojimi 2864 metri nadmorske višine se bohoti v Julijskih Alpah, na daleč pa ga lahko občudujemo tudi med sprehajanjem po slovenski obali. Pa ste vedeli, da imamo tudi v slovenski Istri svoj Triglav? In to prav poseben.

Na najgloblji točki slovenskega morja, nedaleč od piranske Punte, imamo v Sloveniji tudi podvodni Triglav. Gre za dve toni in pol težko betonsko protitankovsko piramido. "Nekoč je ustavljala prodor tankov jugoslovanske armade, zdaj pa z medeninasto ploščico, v katero je vgraviran zapis 38,4 metra, označuje najnižjo točko slovenskega dela Jadrana," so zapisali na izolski občini.

Na dno morja so ta podvodni Triglav pred dvema desetletjema postavili potapljaški zanesenjaki z namenom, da bi počastili 90-letnico rojstva priznanega oceanografa Jacquesa Cousteauja.

"Meter in pol visoka piramida je bila pred tem arhivirana na portoroškem letališču, zdaj pa so na njej našle svoje zatočišče morske rastline in živali, ki se v mulju težko ohranijo," so še dodali na Občini Izola.

????Ali veste, da imamo v Sloveniji tudi podvodni Triglav? Na najgloblji točki slovenskega morja, nedaleč od piranske...

Objavil/a Občina Izola - Comune di Isola dne Torek, 19. januar 2021

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
I know |  23 .01. 2021 ob  09: 18
Ne vem, kaj ima to veze z izolsko občino?
Lokacijo so leta 1993 določili in obeležili v smeri NW od rta Madona takrat verjetno najboljša potapljača v Sloveniji, Ugo Fonda in Franjo Žele, žal pokojna. Vse skupaj so s plovila posneli fantje iz piranske družbe Siam Engineering v lasti R. Gomezelja .