STE SE ŽE SREČALI S SPALNO PARALIZO? Zakaj nastane in kako jo preprečiti

Trendi

Zbudili ste se iz spanca in ugotovili, da ne morete premakniti prav nobenega dela telesa. Popolnoma ste paralizirani! V prsih vas stiska in imate občutek, da se v spalnici nahaja vsiljivec. Srce vam razbija, misli švigajo in v sebi kričite, piše Psychology Today. Je to prizor iz grozljivke ali gre za kaj bolj zloveščega? Ne gre ne za eno ne drugo. Če se vam je kdaj zgodilo kaj podobnega, ste se srečali s spalno paralizo. Stanje je lahko zelo zastrašujoče, čeprav zdravju nenevarno. Kaj lahko storite?

Spalna paraliza se zgodi, ko se del možganov prebudi iz spanja, centri, ki nadzirajo dele telesa, pa so še vedno v fazi počitka. Zato se neuspešno skušate premikati in vstati iz postelje. Obstajata le dva načina, kako se spalna paraliza konča, in sicer s spancem ali popolno budnostjo.

Različni deli možganov so med seboj povezani in če vse deluje tako, kot bi moralo, se ob nočnem počitku vsi deli naenkrat umirijo in preidejo v fazo spanja. Enako naj bi se zgodilo, ko se zbudite. Kadar se prebudijo neenakomerno, se zavedate okolice, ne morete pa se premikati, govoriti ali odpreti oči. Podobno se dogaja pri hoji v spanju, le da so procesi obratni (najprej se zbudijo centri za premikanje telesa in šele nato razumski del). Bolj pogosteje se s spalno paralizo človek sreča zjutraj kot zvečer, lahko pa se tudi zgodi, da centri za gibanje 'zaspijo' prej kot tisti za razumsko razmišljanje. To lahko doleti vsakogar, še posebej osebe, ki že imajo motnje, povezane s spanjem, na primer spalno apnejo, narkolepsijo ali hipersomnijo (prekomerna dnevna zaspanost).

Strašljiva je že nezmožnost premikanja telesa, kar bo potrdil vsak, ki je to že doživel, še huje pa je, če se pojavijo halucinacije. Te so treh vrst:

- občutek, da se nekdo ali nekaj nahaja v istem prostoru,

- občutek, da nekaj ali nekdo pritiska na prsni koš,

- občutek letenja ali lebdenja.

Če ste prepoznali stanje in ga že doživeli, se je verjetno zgodilo zaradi slabega spanca. Pomembno je, koliko časa spite in kako kakovosten je počitek. Slab vpliv ima lahko že pozen odhod v posteljo ob prostih dnevih, kar uniči spalni ritem.

Načini za soočanje s spalno paralizo

1. Ker boste prepoznali stanje, boste vedeli, da zdravju ni škodljivo in bo slej ko prej minilo.

2. Opomnite se, da se nimate ničesar bati in se namesto tega osredotočite na lep trenutek iz vašega življenja.

3. Sprostite se in se ne skušajte premikati, dokler se popolnoma ne zbudite ali ponovno zaspite.

V vsakem primeru je priporočljivo, da si omislite spalno rutino, ki bo ob rednem izvajanju telo pripravila na počitek. S tem si boste zagotovili dober nočni spanec in se izognili neprijetnostim, kot je spalna paraliza.

Vključite naslednje:

- Ustvarite mirno okolje, v katerem se boste pripravili na spanje.

- Vsaj eno uro pred spanjem ne uporabljajte elektronskih naprav (oziroma čim manj).

- Umijte se s toplo vodo (ne vročo).

- Prostor odišavite s sivko, cimetom ali vanilijo, kar bo pomagalo pregnati stres.

- Pred spanjem na list papirja napišite probleme, ki vas težijo.

- Privoščite si kozarec toplega mleka.

- Vzemite si čas za branje ali drugo aktivnost, ki vas sprošča.

- Ko zaprete oči, mislite na nekaj pozitivnega.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija