STE POGOSTO UTRUJENI IN BREZVOLJNI? Sledite nasvetom Svetovne zdravstvene organizacije

Trendi

Aktiven življenjski slog je ključnega pomena za varovanje, ohranjanje in krepitev zdravja. Saj veste, gibanje je življenje. Brez gibanja bi zboleli in naše telo bi propadlo. Ker nihče noče biti bolan, je treba delovati preventivno in preprečiti nastanek raznoraznih bolezni, ki jih ni malo. Zato je zelo pomembno, da se redno, dovolj in na ustrezen način ukvarjate s fizično aktivnostjo. Koliko fizične aktivnosti tedensko pa je priporočljive? Poglejte, kaj meni Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

WHO pravi, da pri odraslih, starih od 18 do 64 let, telesna dejavnost lahko vključuje fizično aktivnost v prostem času (na primer: hoja, ples, vrtnarjenje, pohodništvo, plavanje), transport (npr. hoja ali kolesarjenje), službo, gospodinjska opravila, igre, šport ali načrtovano vadbo v okviru vsakodnevnih, družinskih dejavnosti in dejavnosti v skupnosti.

Da bi izboljšali kardiorespiratorno in mišično kondicijo, zdravje kosti, zmanjšali tveganje za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni in depresije, pa morajo odrasli v enem tednu izvesti vsaj 150 minut aerobne telesne aktivnosti zmerne intenzivnosti ali vsaj 75 minut intenzivne aerobne telesne aktivnosti ali enakovredno kombinacijo zmerne in intenzivne intenzivnosti. Pod aerobno aktivnost štejemo kardio aktivnosti (tek, hoja, kolesarjenje itd.)

Kardio aktivnost je treba izvajati po najmanj 10 minut brez premora.

Za dodatne zdravstvene koristi bi morali odrasli podaljšati trajanje aerobne telesne aktivnosti z zmerno intenzivnostjo na 300 minut na teden oziroma na 150 minut intenzivne aerobne telesne aktivnosti na teden ali enakovredno kombinacijo aktivnosti zmerne in intenzivne intenzivnosti.

Vaje za krepitev večjih mišičnih skupin, kamor spadajo anaerobne aktivnosti, kot so na primer vadba z lastno težo, skleci, dvigovanje uteži ipd., je treba izvajati najmanj dvakrat na teden.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija