STARODAVNA CISTERNA PO MNENJU EKSPERTOV NE PREDSTAVLJA PRESEŽKA: Glavnino kamnitega materiala bo lahko uporabil gradbeni izvajalec (FOTO)

Koper

Prejšnji teden nas je bralec obvestil o tem, da na gradbišču garažne hiše na Muzejskem trgu v Kopru delavci rušijo starodavno cisterno in s tem posegajo v kulturno dediščino. Odgovore, zakaj prihaja do rušenja starodavnega zbiralnika vode, smo poiskali na koprski občini, kjer odgovarjajo, da imajo za to vsa dovoljenja, cisterna pa po mnenju Zavoda za varstvo kulturne dediščine ne predstavlja "presežka". Končno odločitev o rušenju je leta 2010 sprejelo Ministrstvo za kulturo.

Med izkopavanji so odkrili večjo cisterno (na levi) in manjšo (na desni), ki pa še ni popolnoma raziskana. (Foto izkopavanja večje cisterne: Tomaž Primožič/FPA, foto manjše cisterne: bralec).

Med arheološkimi izkopavanji leta 2009 zaradi načrtovane gradnje garažne hiše sta bili odkriti dve cisterni: večja je imela premer 18,9 metra, manjša pa 2,8 metra. Večja je zagotavljala vodo za celoten nekdanji zaporniški kompleks, ki je deloval od leta 1822 do sredine 20. stoletja. "Narejena je bila tako, da se je voda prelivala iz prekata v prekat do sredine, kjer je bila cisterna s pitno vodo. Funkcija manjše cisterne ni znana, morda je starejša ali pa je služila kot cisterna nepitne vode," so na občini povzeli ugotovitve iz poročila Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Bralec, ki se je na nas obrnil s sporočilom o rušenju cisterne, je bil prepričan, da vanjo pritekajo najmanj štirje podzemni vodni viri in da se z njihovim uničevanjem "krši osnovno ustavno pravilo o nedotakljivosti in zaščiti naravnih vodnih virov", vendar so na občini te navedbe zavrnili.

(Foto: Tomaž Primožič/FPA)

Zagotavljajo, da podzemnih vodnih virov tam ni

Večja cisterna, ki je tudi raziskana v celoti, je po ugotovitvah arheologov služila kot vodni zbiralnik za deževnico in vodni vir za zapor. Druga, manjša cisterna še ni raziskana do konca, raziskave se bodo izvajale marca. "Do danes niso ugotovili obstoja podzemnih virov, ki bi napajali cisterno, tako da sklepajo, da se tudi ta cisterna polni z deževnico. To domnevo potrjuje tudi dinamika nihanja vodne gladine v cisterni, ki se ne spreminja," dodajajo na občini.

Za pojasnila smo se obrnili tudi na Rižanski vodovod Koper, vendar so nam odgovorili, da omenjeni zbiralnik vode ni v njihovem upravljanju. "V Rižanskem vodovodu ne moremo ocenjevati vrednosti kulturne dediščine in morebitnih posegov vanjo. Prav tako ne razpolagamo s podatki o tem, koliko podzemnih virov se steka v omenjeni vodnjak," so odgovorili.

Vprašanja smo naslovili tudi na Geološki zavod Slovenije, na njihov odgovor še čakamo.

(Foto: Tomaž Primožič/FPA)

Ministrstvo je rušenje cisterne predvidelo že leta 2010

Na Mestni občini Koper so pojasnili, da je bila odstranitev cisterne predvidena že na začetku projekta podzemne parkirne hiše pod Muzejskim trgom. Za sprejem odločitve o tem, ali je cisterno treba ohraniti in situ ali je dopustna njena nadzorovana odstranitev, je bilo v okviru Zavoda za kulturno dediščino in Ministrstva za kulturo sklicanih več različnih strokovnih komisij. Ekspertna mnenja glede nujnosti ohranitve cisterne so si bila sicer neenotna.

Ekspertna mnenja, ki so zagovarjala ohranitev strukture in situ, "so cisterno opredeljevala kot tipičen izdelek, ki časovno sodi v konec večtisočletne sredozemske tradicije spopadanja človeka s pomanjkanjem pitne vode in poudarjala visoko stopnjo ohranjenosti cisterne, ki bi omogočala njen nadaljnji obstoj v primarni ali sekundarni funkciji," so pojasnili na ministrstvu. Mnenja, ki so dopuščala odstranitev cisterne, pa so jo s stališča tehnične dovršenosti in časa, v katerem je bila zgrajena, "opredeljevala kot splošen utilitaren podzemni objekt za zbiranje deževnice, ki globalno gledano ne predstavlja presežka v smislu velikosti in tehnične inovativnosti, ampak je izraz splošno razširjene tehnologije gradnje podzemnih vodnih zbiralnikov, ki je bila poznana že več tisočletij pred njeno izvedbo," so zapisali na ministrstvu.

Končno odločitev je sprejelo Ministrstvo za kulturo z odločbo iz leta 2010, s katero je dovolilo, da se cisterna lahko nadzorovano odstrani – tako kot so bile pred tem odstranjene druge arheološke ostaline na območju načrtovane gradnje. Občina je v letu 2018 pridobila soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki je svojo odločitev o rušenju cisterne oprlo na odločitev Ministrstva za kulturo v letu 2010.

(Foto: Tomaž Primožič/FPA)

Kako bodo ohranili spomin na cisterno?

"Cisterne sicer ne moremo ohraniti v naravi, smo pa v dogovoru z zavodom za varstvo kulturne dediščine zelo skrbno zavarovali spomin nanjo. Pred odstranitvijo smo jo namreč dokumentirali v celoti, in sicer na način, ki omogoča izdelavo tehničnih načrtov in trirazsežnostne rekonstrukcije v digitalnem okolju za potrebe arhivskega varstva," odgovarjajo na občini. Poleg tega bodo ob rušenju shranili vzorce posameznih gradiv in izbrali morebitne izpovedne premičnine, ki bodo kot arheološke najdbe postale del arhiva arheološkega najdišča in jih predali Pokrajinskemu muzeju Koper, zagotavljajo. "Ob tem naj dodamo, da si občina še vedno želi in prizadeva, da bi del cisterne predstavila na zgornji ploščadi, v okviru končne ureditve trga, ki jo moramo seveda predhodno uskladiti z Zavodom za varstvo kulturne dediščine," so še zapisali na občini.

Z ministrstva pa so sporočili, da je na Muzejskem trgu trenutno ob gradbenih delih poteka tudi arheološka raziskava, s katero bodo na območju načrtovane gradnje garažne hiše odstranjene še poslednje arheološke ostaline. "Ker izkop celotne cisterne v kosu zaradi njene globine ni mogoč, je dovoljena izvedba dokumentiranja po režnjih ob sprotnem rušenju že dokumentiranih režnjev. Izvajalec raziskave bo pri rušenju v skladu z ustaljenimi standardi stroke shranil vzorce posameznih gradiv in odbral morebitne izpovedne premičnine, ki bodo kot arheološke najdbe postale del arhiva arheološkega najdišča in bile po izvedeni poterenski analizi predane v trajno hrambo Pokrajinskemu muzeju Koper. Glavnina kamnitega materiala bo za odvoz oz. preuporabo prepuščena investitorju oz. izvajalcu gradbenih del," so še dodali.

Pokrajinski muzej Koper (foto: Regional)

Katere najdbe so še našli na gradbišču garažne hiše?

Kot je po prvih arheoloških izkopavanjih julija lani pojasnila arheologinja Helena Bešter, ki za podjetje PJP iz Slovenske Bistrice vodi terenska dela, je največ najdb iz obdobja med 16. in 18. stoletjem, naleteli pa so tudi na ostanke poznorimske poselitve. Našli so ostaline iz rimskega obdobja, predvsem jame z ostanki kolov za leseno gradnjo, kot tudi zunanji, severni zid nekdanje kaznilnice. Poleg tega so odkrili tudi dva grobova ter številne drobne najdbe, predvsem keramiko.

V okviru gradnje vhodnega portala v bodočo parkirno hišo pod Muzejskim trgom so raziskali tudi del Belvederja. Vse najdbe so dokumentirali in jih v skladu z zakonodajo predali Pokrajinskemu muzeju Koper. "Arheološke raziskave še niso zaključene, ob koncu del bomo s strani arheologov pridobili vse podatke in jih predstavili javnosti," so še navedli na občini.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  12 .02. 2020 ob  21: 30
@kanarin, zaostal si ti, zato pa bo nekdo dobil zastonj lepe kamne....
žveplo |  12 .02. 2020 ob  10: 16
Ja in še...Koper kot vem ni imel izvirov, zato so iz smeri škocjana pripeljali lesen vodovod do Mude.... sicer ga ne bi.
Izviri...ha...ja kanalizacije mogoče.
žveplo |  12 .02. 2020 ob  10: 14
Popravit vas moram, cisterna NI kulturna dediščina temveč je komunalna dediščina. Sicer bo tudi prva kanalizacija iz 50tih let, še s Škrlami pokrita kmalu postala kulturna dediščina in se je ne bo smelo tikat, ne obnavljat ne menjat ne rušit, ampak bomo ščurke in podgane lepo gojili naprej. Dajmo malo pameti in prakse v roke.
Zakaj od spomeniškega ne dobiš dovoljenja za povečat sicer 40x40 cm veliko okno na ulico? Ker je kot tako spomeniško zaščiteno. Hvala lepa, zakaj pa je do tega prišlo? ker so benečani obdavčili svetlobo in ker so bile šipe drage! Zzato so ljudje delali mala okenca, zato jih moramo še sedaj in naslednjih 5000 let ?
Zakaj so na Manziollijevi palači v Izoli na stara beneška okna dali rjave eloksirane aliminijaste kvadratne okenske okvirje? Ker je obnovo vodilo spomeniško varstvo, zato !!!
 |  11 .02. 2020 ob  21: 44
-1
@ kanarin - cisterna je kulturna dediščina in le peščica neukih ljudi je na žalost odobrila rušenje. Očitno si med takimi, ki ne kapira bistva, bedast in primitiven pa je seveda tvoj komentar na moj odziv.
Šola JPV je bila kvalitetna zgradba, v kateri bi lahko uredili prostore za MOK, ali pa za univerzo, kjer bi študentje pridobili ustrezno izobrazbo, da ne bi ostali na tvojem nivoju!
kjessi |  11 .02. 2020 ob  21: 38
Veliko hiš v Istri je starejših od te cisterne. Veliko komentatorjev se zaletuje v temo, ki jo ne poznajo. Npr. štirje izviri. Propaganda? Namensko provociranje in škodoželjnost. Svet gre naprej.
Pred šestdesetimi leti so bile v Kopru še štale in odprte greznice. A naj to ostane?
Fošina |  04 .02. 2020 ob  08: 44
13
Starodavna cisterna? Od kdaj je pa 19. stoletje tako daleč nazaj? To je manj kot 200 let staro. Mislim, da je v naši vasi večina hiš starejših. Ima tolko zgodovinske vrednosti, kot jo bo imela današnja kanalizacija čez 200 let.
kanarin |  04 .02. 2020 ob  07: 23
@Monteverdi zakaj pa si jo nisi ti lastnoročno odmontiral in postavil na lastnem dvorišču ?

@kokodek mogoče jo gradijo tam zato, da se avti ne bodo več vozakali in parkirali po celotnem mestnem središču ampak bodo v mestu pripeljale/odpeljali samo po obvoznici ? Si mogoče pomislil na to ? Zakaj so rušili star zapor ? Kaj ti si mogoče mislil uporabiti tam razširit obstoječi koprski zapor, mogoče uredit kakšen kampus za migrante,.. ? Si tudi proti temu zakaj so rušili polo PT ? A ti sploh veš kakšni dve šoli je imel prej center Kopra in kakšno ima zdaj ? Eni ste res nazadnjaki...


Sicer ne vem zakaj se vedno znova pogreva zadevo, ki je jasna že 10 let, kaj zdaj je relevanten že kar vsaj "bralec" ki nekaj palamudi ?
kokodek |  03 .02. 2020 ob  20: 00
po toči ni vredno zvoniti !!!! najslabše je, ker na tem mestu gradijo garažo, da bo čimveč avtov rinilo v mesto....sicer ni niti jasno, zakaj so zrušili osnovno šolo JPV
Monteverdi |  03 .02. 2020 ob  19: 42
-2
SRAMOTA! Najlažje je rušiti. Zakaj pa je ne bi na novo postavili na ploščadi? Aja, ni denarja, kamen je pa tudi nezanimiv, kajne pametnjakoviči?