SRBSKA PREMIERKA BRNABIĆ: "Smo na robu oboroženega konflikta"

Svet

"Kurtijeva dejanja so nas privedla na rob oboroženega konflikta," je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug danes izjavila srbska premierka Ana Brnabić, potem ko je Priština v četrtek v večinsko srbsko Severno Mitrovico napotila med 200 in 300 policistov. Evropska komisija je obe državi pozvala k umiritvi napetosti.

Brnabićeva je dejala, da je to, kar počne kosovski premier Albin Kurti, grožnja ne le za Srbe, ampak za celotno Evropo. Po njenem prepričanju ima Srbija v skladu z resolucijo 1244 Varnostnega sveta Združenih narodov pravico in tudi namen, da na to območje pošlje določeno število vojakov.

V skladu z resolucijo bi na Kosovo lahko dovolili vrnitev "dogovorjenega števila srbskih vojakov in policistov" za zveze z mednarodnimi misijami, čiščenje minskih polj, varovanje krajev srbske kulturne dediščine ter na ključnih mejnih prehodih, poroča portal Balkaninsight.

Brnabićeva je še napovedala, da bo več informacij o morebitni vrnitvi srbskih sil na Kosovo čez dan posredoval srbski predsednik Aleksandar Vučić.

"Naši partnerji, vključno z Evropsko unijo, popolnoma ignorirajo razmere in se ne odzovejo, ali pa se odzovejo samo, ko stvari postanejo kritične," je še izjavila. Kritična je bila tudi do misije zveze Nato na Kosovu (Kfor) in pravosodne misije EU (Eulex), ki da ne opravljata svojega dela.

"Če Kfor ne more zagotoviti miru, želi mir in stabilnost zagotoviti Srbija," je dejala in dodala, da se Srbi na Kosovu ne morejo počutiti varne.

Iz Evropske komisije so sporočili, da pozorno spremljajo razmere na Kosovu. "EU je zaskrbljena zaradi varnostne situacije na severu Kosova in obsoja vse nasilne incidente in napade, ki se dogajajo," je danes dejal govorec komisije Peter Stano.

Dodal je, da Eulex in Kfor še naprej izvajajo nadzor in spremljajo razmere na terenu. "Fokus bi zdaj moral biti na normalizaciji odnosov med Kosovom in Srbijo, ker je to ključno za evropsko pot obeh držav, pa tudi za umiritev razmer, k čemur EU nenehno poziva," je še dejal Stano.

Priština je svojo odločitev o napotitvi policistov v četrtek utemeljila z zagotavljanjem varnosti v etnično mešanih predelih mesta. Beograd je v odgovor napovedal, da bo razmislil o napotitvi do 1000 pripadnikov vojske in policije na območje.

Vodja srbskega vladnega urada za Kosovo Petar Petković je v četrtek zvečer na izredni novinarski konferenci Kurtija obtožil, da izvaja protipravne in nasilne akcije, ki da imajo za cilj okupacijo severa Kosova. Zatrdil je, da so policisti, ki so prispeli v Severno Mitrovico, v polni bojni opremi.

Večinsko srbski sever Kosova je sicer v zadnjih dneh pretreslo več incidentov, ko so v štirih mestih, kjer naj bi 18. decembra znova volili župane, v občinske volilne urade hoteli priti člani kosovske centralne volilne komisije. Poročali so o zbiranju ljudi pred uradi, detonacijah in sirenah.

Kosovske oblasti so izredne županske volitve razpisale, potem ko so v začetku novembra odstopili tamkajšnji srbski župani zaradi zahteve Prištine po zamenjavi srbskih registrskih tablic s kosovskimi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  11 .12. 2022 ob  14: 25
-1
NATO North Atlantic Terrorist Organization
manemebasat |  10 .12. 2022 ob  13: 56
-3
@Justinopolis A tako kot so kriminalsko bombardirali Beograd vsako noc? A si zaostal ali kaj?
Justinopolis |  10 .12. 2022 ob  10: 59
Srbi bodo toliko časa drkali tam dol, dokler jih ne bo spet strosil NATO!
vseved |  09 .12. 2022 ob  20: 38
-3
Šiptarji bojo nagonli Srbe ko so jih hrvati! Bolje da ne rinejo na kosovo.