SPREMEMBE NA VRHU LESTVICE: Najbolj priljubljen politik ponovno Borut Pahor

Slovenija

Po avgustovski javnomnenjski raziskavi Vox populi je najbolj priljubljen politik ponovno predsednik republike Borut Pahor. Podpora največji vladni stranki LMŠ se je dvignila za eno odstotno točko, tako da z 22,2-odstotno podporo ohranja prvo mesto med strankami. Sledi ji SDS, ki ji je podpora padla za dobri dve odstotni točki na 15,5 odstotka.

Na tretjem mestu med strankami je po anketi SD z 10-odstotno podporo, Levico bi volilo 6,2 odstotka vprašanih. Sledijo NSi (3,6 odstotka), ki ji je podpora padla za 1,8 odstotne točke, DeSUS (3,3 odstotka) in SAB (2,4 odstotka), ki ji je podpora zrasla za 1,3 odstotne točke, a to vendarle ne bi bilo dovolj za uvrstitev v parlament. Pod parlamentarnim pragom so tudi SNS (1,8 odstotka), SLS (1,5 odstotka) in SMC (0,5 odstotka). 23,3 odstotka jih ne ve, katero stranko bi volili, devet odstotkov jih ne bi odšlo na volitve, 0,6 odstotka pa bi jih volilo katero drugo stranko.

Na podlagi takšnih rezultatov bi glede na opredeljene volivce LMŠ v DZ zasedla 29 sedežev, SDS pa 25. S 14 poslanci bi sledila SD, Levici bi pripadlo osem poslanski mest, NSi sedem poslancev, pet poslancev bi v DZ dobila DeSUS. Druge stranke pa se v parlament ne bi uvrstile.

Delo Šarčeve vlade po avgustovski anketi kot uspešno ocenjuje 59,2 odstotka vprašanih. Ocena dela vlade je v tokratni anketi sicer padla v primerjavi z julijsko, ko je bila 60,5 odstotka. Kot neuspešno delo vlade ocenjuje 35,2 odstotkov vprašanih, 5,7 odstotka pa je neopredeljenih.

Na lestvici priljubljenosti politikov se je na prvo mesto ponovno povzpel predsednik republike Pahor. Premier Marjan Šarec je zdrsnil na drugo mesto. Sledijo jim evropski poslanci Tanja Fajon, Ljudmila Novak in Milan Brglez. Šesti na lestvici je predsednik državnega zbora Dejan Židan, sledijo pa ljubljanski župan Zoran Janković, predsednik NSi Matej Tonin, predsednica SAB Alenka Bratušek, prvo deseterico pa zaključuje poslanec NSi Jožef Horvat.

Anketo Vox populi je med 12. in 14. avgustom za časnika Dnevnik in Večer ter Radiotelevizijo Slovenija na vzorcu 700 oseb izvedla agencija Ninamedia.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija