REŠEVALCI NA KOLESIH DOSLEJ POMAGALI VEČ KOT DESETKRAT: Domačini in turisti jih zelo dobro sprejemajo

Izola

Po lanskoletnem testnem obdobju reševalcev na kolesih je projekt Reševalne službe slovenske Istre Zdravstvenega dom Izola letos polno zaživel. "Letos smo začeli 13. julija, pomagamo na plažah od Simonovega zaliva do avtokampa v Izoli. Doslej smo imeli okoli 10 intervencij, gre za manjše poškodbe in opekline meduz," je za STA dejal Dominik Konec.

Namestnik vodje Reševalne službe slovenske Istre Dominik Konec je povedal, da se letos projekt reševalcev na kolesih izvaja ob sobotah, od poldneva naprej, na območju Izole, kjer je tudi največja potreba. Zaradi pomanjkanja zdravstvenih reševalcev na kolesih in koles samih so morali omejiti območje delovanja, lani so namreč delovali med Žusterno in kopališčem Delfin v Izoli, je pojasnil in dodal, da so se za sobote odločili, ker je takrat največ kopalcev.

"Letos se je prijavilo 16 reševalcev na kolesih, a ti niso vedno na razpolago. Še vedno je to prostovoljska služba in reševalci v njej sodelujejo v svojem prostem času. Sicer pa sta v ekipi na terenu vedno po dva kolesarja reševalca. Eden je opremljen z defibrilatorjem ter opremo za sprostitev dihalnih poti in oživljanje, drugi z obvezilnim materialom in drugim podobnim," razlaga Konec.

V Izoli reševalci tudi na kolesih Skupina reševalcev iz Reševalne službe Slovenske Istre se je tudi letos odločila, da...

Objavil/a Center za krepitev zdravja Izola dne Torek, 06. avgust 2019

Reševalca na kolesih sicer spremlja dispečer zdravstvenega dispečerskega centra reševalne službe in ju kot vse ostale ekipe nujne medicinske pomoči aktivira ter usmeri na mesto intervencije. Turisti in domačini reševalce na kolesih zelo dobro sprejemajo. "Dobili smo veliko pozitivnih odgovorov, da je prav, da smo med ljudmi, da lahko tudi pomagamo za kakšne manjše zadeve, dajemo nasvete, skratka počutijo se bolj varne, ker vedo, da je nekdo, ki jim lahko pomaga," pojasnjuje Konec.

Zdravstveni reševalci na kolesih po njegovih navedbah upajo, da bo projekt naslednje poletje širše in tudi finančno podprt. Stroške sanitetnega materiala pokriva zdaj izolski zdravstveni dom. Kolesa, pridobljena lani, tudi letos servisirajo sponzorji. "Želja za nadaljnje delo so električna kolesa, s katerimi bi povečali učinkovitost in s tem tudi razširili območje pomoči. Čeprav imamo kondicijo, pa je v hudi vročini mučno kolesariti," dodaja. Že ena uspešna intervencija lahko po njegovem prepričanju pomeni povrnitev investicije in stroškov delovanja take službe, ki bi za Izolo bila velika pridobitev. Tudi tokrat bodo prisotni na izolskih plažah do konca septembra, če bo vreme dopuščalo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija