SPREMEMBE GIBANJA PREBIVALCEV OBALE V ČASU DRUGEGA VALA EPIDEMIJE: Upadel obisk trgovin, 'priljubljene' postale te površine

Koper

Ameriško podjetje Google je v poročilu o mobilnosti v skupnostih predstavilo podrobne informacije o spremembah, ki so posledica ukrepov za zajezitev pandemije covida-19. Poročila prikazujejo trende gibanja med 5. oktobrom in 20. novembrom 2020 v različnih krajih po svetu in na različnih površinah. Kako se je spremenilo gibanje prebivalcev Obale v primerjavi z obdobjem med 3. januarjem in 6. februarjem 2020, ko o ukrepih za preprečevanje širjenja novega koronavirusa še ni bilo ne duha ne sluha?

Obisk prostočasnih površin, med katere sodijo restavracije, kavarne, nakupovalna središča, zabaviščni parki, muzeji, knjižnice in kinematografi, je v obdobju med 5. oktobrom in 20. novembrom v Kopru upadel za 60 % (v primerjavi z obdobjem med 3. januarjem in 6. februarjem), v Izoli za 44 %, v Piranu pa kar za 68 %.

Trgovine, lekarne in tržnico je v Kopru obiskalo 28 % manj prebivalcev Obale. Na postajah javnega prevoza se je zadrževalo za 41 % manj potnikov.

Podatki za Koper, vir: Google

Občutno manj je bilo tudi gibanja po parkovnih površinah, kamor sodijo tudi plaže. Najbolj je sprehajanje po parkih upadlo v Kopru, in sicer za 59 %, v Izoli za 55 % in v Piranu za 37 %.

Trendi gibanja za delovna mesta kažejo, da se je v Kopru na delovnih mestih zadrževalo za 37 % manj ljudi, v Izoli 43 % in v Piranu 41 % manj zaposlenih.

Da smo bili ljudje med 5. oktobrom in 20. novembrom večinoma doma, potrjujejo podatki gibanja po stanovanjskih soseskah. V Kopru je tam trend gibanja narasel za 21 %.

Podatki za Koper, vir: Google

Podatkov za Ankaran Google ni predstavil, prav tako so pomanjkljivi tudi podatki za Izolo in Piran (dostopne trende gibanja smo predstavili v članku).

Google podatke o mobilnosti dobiva s strani svojih uporabnikov, ki imajo na mobilnih napravah vključeno 'zgodovino lokacij'.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  24 .11. 2020 ob  17: 42
@ tiramola, očitno si tudi ti hodil z njim v isto šolo.
Tiramola  |  24 .11. 2020 ob  17: 32
Prebivalci obale?
Kam si hodil v šolo ti novinar. V Kumrovec?
Napiše se prebivalci Istre.... Lp