SPOR MED EU IN ASTRAZENECO KONČAN: Podjetje bo dobavilo še 200 milijonov odmerkov cepiva

Svet

EU in britansko-švedska farmacevtska družba AstraZeneca sta se dogovorili o dobavi preostalih odmerkov cepiva proti covidu-19 v okviru lanske pogodbe in tako končali pravni spor na belgijskem sodišču, so danes sporočili v Evropski komisiji in podjetju. AstraZeneca bo do konca marca prihodnje leto EU dobavila še 200 milijonov odmerkov cepiva.

Dogovor predvideva trdno zavezo AstraZenece, da do konca tega leta članicam unije dobavi 135 milijonov odmerkov cepiva, in sicer 60 milijonov do konca tretjega četrtletja in 75 milijonov do konca leta, preostalih 65 milijonov odmerkov pa do konca marca prihodnje leto, je sporočila Evropska komisija.

Podjetje je do konca prve polovice tega leta EU dobavilo 100 milijonov odmerkov. Z dogovorom o dobavi preostalih odmerkov bi tako izpolnili cilj, opredeljen v pogodbi, ki sta jo EU in farmacevtska družba sklenili avgusta lani.

Pomemben del dogovora je po navedbah komisije trdna zaveza glede dobave cepiva v določenih rokih in predvideni rabati v primeru zamud. V primeru enomesečne zamude je predviden 10-odstotni rabat, v primeru dvomesečne 25-odstotni, če bo podjetje zamujalo tri mesece ali več, pa 40-odstotni, so pojasnili v komisiji.

EU je sicer dosegla cilj o 70-odstotni precepljenosti odraslih, a med članicami so bistvene razlike glede odstotka cepljenih, zato nadaljnja razpoložljivost cepiv, tudi od AstraZenece, ostaja ključna, je poudarila evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides.

Da je spor glede izvajanja pogodbe o dobavi cepiva končan, so sporočili tudi v podjetju. Izvršni podpredsednik Ruud Dobber je izrazil zadovoljstvo, da jim je uspelo doseči dogovor, ki omogoča napredek in sodelovanje z Evropsko komisijo pri premagovanju pandemije.

V podjetju so ob tem izpostavili, da so v sodelovanju s partnerji doslej dobavili 1,1 milijarde odmerkov cepiva več kot 170 državam, od tega približno dve tretjini v revne države.

Evropska komisija je zaradi težav z dobavo cepiva pravni postopek proti podjetju sprožila konec aprila. Prva ustna obravnava je bila konec maja, naslednja je bila predvidena za konec septembra.

EU je doslej sklenila pogodbe o nakupu cepiva proti covidu-19 s podjetji Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen Pharmaceutica NV, Sanofi-GSK in CureVac. V začetku avgusta je komisija odobrila tudi pogodbo z Novavaxom. Cepiva prvih štirih podjetij je evropska agencija za zdravila Ema tudi že odobrila za uporabo v EU. Potekajo tudi pogovori o sklenitvi pogodbe s podjetjem Valneva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija